keskiviikko 1. tammikuuta 2020

arvostelussa: Frozen 2

Oikein hyvää uutta vuotta 2020 jokaiselle! Vuosi on hyvä pistää käyntiin arvostelulla, josta olen erityisen innoissani... Suosittelen kuitenkin lukemaan arvostelun vasta kun olet itse nähnyt elokuvan, sillä teksti voi sisältää juonipaljastuksia, vaikka itse loppuratkaisua en paljastakaan.



Vuonna 2013 julkaistu Frozen - huurteinen seikkailu jakaa edelleen vahvasti mielipiteitä. Toiset rakastavat sitä, toiset saavat päänsäryn jo pelkästä ajatuksesta. Kiistämätöntä kuitenkin on se, että elokuvasta tuli todella suosittu, ja se olikin maailman eniten tuottanut animaatioelokuva vuoteen 2019 asti, kunnes uusi Leijonakuningas vei sen paikan. Kaupat ovat olleet aina elokuvan julkaisemisesta tähän päivään asti täynnä elokuvan oheistuotteita. Lisäksi elokuvan pohjalta on luotu kaksi lyhytelokuvaa, Frozen - kuumetta (2015) sekä Olafin jouluinen seikkailu (2017).
Olin itse noin 11-vuotias käydessäni katsomassa ensimmäisen osan elokuvateatterissa ystäväni kanssa. Meillä ei ollut aavistustakaan, kuinka suosittu elokuvasta tulisi. Uskon, ettei Disney itsekään oikeastaan aavistellut sitä. Menimme katsomaan sen yksinkertaisesti siksi, että se oli ainoita sillä hetkellä elokuvissa pyöriviä animaatioelokuvia, ja se vaikutti niistä kiinnostavimmalta. Myöhemmin suhtautuminen elokuvaan on myös muuttunut useaan otteeseen. Ensin en välittänyt elokuvasta, hieman vanhempana se kuului inhokkielokuviini ja nykyään elokuva on yksi ehdottomia suosikkejani! Meninkin katsomaan elokuvan jatko-osan innokkaana kuin pieni lapsi. Halusin nähdä sen niin pian kuin mahdollista ja keskittyä elokuvaan täysin. Päädyinkin menemään ensimmäistä kertaa elämässäni yksin elokuviin, mutta kerta ei tule jäämään viimeiseksi!

Elsa alkaa kuulla kummallisia ääniä, jotka tuntuvat kutsuvan häntä seuraamaan. Anna, Elsa, Kristoff, Sven-poro ja Olaf-lumiukko lähtevät yhdessä uuteen seikkailuun selvittämään syytä Elsan taikavoimille. Lisäksi heille selviää salaisuuksia Arendellen valtakunnan historiasta.



Ensimmäisen elokuvan tapahtumista on kulunut muutamia vuosia. Arendellen valtakuntaa johtava kuningatar Elsa (Idina Menzel) on onnellinen uuden itselleen muodostuneen perheen kanssa asuessaan, mutta ei silti ole koskaan tuntenut kuuluvansa muiden joukkoon. Kysymykset menneisyydestä vaivaavat, ja hänen voimansa kasvavat päivä päivältä. Siskosten suhde on lämmin, mutta Elsalla on edelleen vaikeuksia kertoa huolistaan, eikä hän haluaisi huonontaa muiden tunnelmaa omalla pahalla olollaan. Muutamaa vuotta nuorempi Anna (Kristen Bell) on edelleen optimistinen ja siskoksista avoimempi, kuten aiemminkin. Hän on myös halukas auttamaan Elsaa, ja toivoisi sikonsa kertovan hänelle avoimemmin asioistaan. Annaan on hahmoista helpoin samaistua. Hän on samaan aikaan niin tavallinen, mutta hyvin sankarillinen.
Kristoff (Jonathan Groff) ja Sven ovat muuttaneet myös Arendelleen. Kaksikko on edelleen erottamaton, ja Kristoff jakaa omia murheitaan porolleen, Svenille. Kristoff on myös parisuhteessa Annan kanssa. Lisäksi Elsan luoma elävä lumiukko Olaf (Josh Gad) on asettunut asumaan porukan kanssa, ja hän on alkanut painia ikääntymiseen liittyvien kysymysten kanssa.
Kristoff jää elokuvan hahmoista eniten varjoon ja tuntuu ajoittain harmillisen turhalta. Hänellä on oma sivujuonensa, mutta pääjuonen kulkuun hahmo ei juuri vaikuta. Svenille taas on luotu hyvin hauskojakin kohtauksia. Olafin Disney-elokuville perinteinen vitsiniekkarooli jälleen jakaa katsojien mielipiteitä, mutta itselleni suurin osa hahmon vitseistä uppoaa. Joskus hahmolla on kuitenkin liikaakin ruutuaikaa, eivätkä jatkuvat vitsit tunnu enää niin viihdyttäviltä.

Hahmot ovat säilyneet mukavan tuttuina edellisestä elokuvasta, ja paluu Arendelleen tuntuu kotoisalta. Myös pientä, loogista muutosta on kuitenkin tapahtunut. Erityisesti sisarusten välinen suhde on muuttunut vuosien välillä, ja on ilo nähdä heidän tekevän asioita yhdessä, toisistaan huolehtien. Anna ja Kristoff ovat pariskuntana toimiva. Pienistä, leikkimielisistä kinasteluista huolimatta heidän välinsä ovat hyvin lämpimät.
Tarinan aikana Annan ja Elsan hahmot kokevat kehitystä. Itsestään vielä melko epävarma ja ajoittain ahdistusta poteva Elsa muuttuu yhä avoimemmaksi ja itsevarmemmaksi. Elsan onnellisuus ja vapautuneisuus näkyvätkin selkeästi, ja tuntuu hyvältä huomata, kuinka Elsa tuntuu vihdoin tulevan tutummaksi ja tyytyväisemmäksi itsensä kanssa monien vuosien ankeuden jäljiltä.
Anna kasvaa elokuvassa henkisesti kypsemmäksi. Aiemmin hahmo oli hyvin äkkipikainen päätöksineen, mutta nyt hän tekee päätöksiä enemmän harkiten, edelleen rohkeasti ja itsenäisesti. Hienointa ja samaan aikaan musertavinta on kuitenkin nähdä optimistisen Annan menettävän elokuvassa jossain kohtaa myös täysin toivonsa ja positiivisuutensa. Hahmosta tulee yhä samaistuttavampi kun huomataan, että ikuinen optimistikin murtuu joskus.


Frozen 2 on tietysti musikaali. Itse pidin lähes kaikista elokuvan lauluista todella paljon. Ensimmäinen elokuvassa kuultava laulu on All Is Found, jonka Annan ja Elsan äiti (Evan Rachel Wood) laulaa lapsilleen ennen nukkumaanmenoa. Laulu on kaunis ja ihanan rauhoittava, jota on mukava kuunnella. Seuraava laulu on elokuvan pääviisikon laulama Some Things Never Change, josta tulee nopeasti todella huoleton ja kevyt olo! Kolmas laulu on luultavasti elokuvan tunnetuin, Elsan laulama Into the Unknown, joka onkin täyden kympin suoritus. Idina Menzelin ääni on uskomaton ja juuri täydellinen Elsalle. Uskallankin väittää, että hänellä on yksi Disney-elokuvien parhaita lauluääniä ikinä. Lisäksi elokuvassa kuullaan toisena laulajana Aurora salaperäisenä äänenä, jonka Elsa kuulee.

Neljäs kappale on Olafin esittämä When I Am Older, jonka aikana Olaf pohtii kasvamiseen liittyviä muutoksia. Laulu on aluksi ihan hauska, mutta pidemmän päälle sen loppumista alkaa jo odotella. Sama ongelma vaivaa myös seuraavaa pidempää lauluosuutta, joka on Kristoffin esittämää Lost in the Woods. Tämän jälkeen kuullaan Elsan laulama Show Yourself, joka on myös mahtavalta kuulostava. Kappaleen sanoituksissa on kuitenkin runsaasti juonipaljastuksia, joten en uskalla sanoa kappaleesta sen enempää.
Viimeinen elokuvan aikana kuultava laulu on Annan esittämä The Next Right Thing. Kappale ja kohtaus ovat erityisen surullista kuunneltavaa, kun Annan optimistisuus on poissa ja pahimmat pelot tuntuvat käyneen toteen. Kappale on kuitenkin suosikkini Into the Unknown:in lisäksi, koska se on toiveikas ja samaistuttava. Uskon, että lisäkseni moni muu elokuvan faneista voikin löytää kappaleen sanoituksesta omaan tilanteeseensa toivoa.

 Visuaalisesti Frozen 2 näyttää tietenkin upealta. Animaatiokehitys on huimaa, kun ensimmäisen elokuvan kohtauksia vertaa uuteen, kuusi vuotta myöhemmin julkaistuun jatko-osaan. Erityisesti yksityiskohdat hahmojen piirteissä ja vaatteissa on toteutettu hienosti, ja maisemat näyttävät upeilta. Pidän myös hahmojen pienistä ilmeistä ja eleistä, jotka kuitenkin viestivät niin paljon. Lisäksi monet laulukohtaukset ovat näyttäviä. Elokuvan jälkeen tekeekin mieli lähteä äkkiä esimerkiksi Lappiin seikkailulomalle ruska-aikana!


Frozen 2 on poikkeuksellisen onnistunut jatko-osa. Se herättää tunteita aivan laidasta laitaan. Vaikka elokuvan alkupuoli tuntuu hyvin kepeältä, muuttuu tunnelma välillä yllättävänkin synkäksi. Frozenin faneille elokuva on varmasti hyvin mieluinen, mutta uskoisin sen toimivan myös muille animaatioista ja musikaaleista pitäville, vaikka olen kuullut mielipiteiden heittelevän laidasta laitaan. Miinuspuolia elokuvassa ovat sen muutamat pitkäveteisiltä tuntuvat vitsikohtaukset ja Kristoffin hahmon jääminen sivuun.  Myöskään juonellisesti se ei yllättänyt minua yhtä paljon kuin edeltäjänsä, mutta jännitystä elokuva silti onnistui tarjoamaan. Laulut ovat keskimäärin yhtä onnistuneita kuin ensimmäisessäkin osassa. Lisäksi Annan ja Elsan hahmokehitys on hienosti toteutettu. Elokuva sisältää myös useita hienoja viittauksia ensimmäiseen elokuvaan. Frozen 2 ei voita ensiosaansa, mutta se on onnistunut elokuva, jonka pariin Frozen-fanina palaa oikein mielellään. Mielestäni se on myös tarpeellinen juonen kannalta, vaikkei välttämätön. Kun ensimmäisessä osassa siskokset eivät juurikaan olleet puheväleissä, jatko-osassa he toimivat aidosti yhdessä. Kolmatta osaa en kuitenkaan toivo, sillä Frozen 2 toimii onnistuneena lopetuksena elokuville.


Elsa: You can't just follow me into fire.

Anna: If you don't want me to chase you into fire, then don't run into fire!

4/5

Olitteko itse tyytyväisiä Frozen 2:een? Mitä mielipiteitä jatko-osa teissä herätti?



kuvat:
https://www.hindustantimes.com/hollywood/frozen-2-movie-review-elsa-and-anna-make-a-case-for-reparations-in-more-beautiful-less-musical-and-needless-sequel/story-1WYKFlTFfYbDEyOuC201GL.html
@Fans_of_Frozen, Twitter












8 kommenttia:

  1. Hyvää uutta vuotta sinulle, Maya!!! Yksin elokuvissa käyminen on kyllä ihanan rentouttava kokemus, ja todellakin laadukasta omaa aikaa! Eka kerta ehkä jännittää, kunnes huomaa miten siistiä se on. ;)

    Mutta itse asiaan: hyvän arvostelun kirjoitit Frozen 2:sta! Itsekin kuulun niihin, jotka pitävät elokuvasta. Minusta se oli oikein onnistunut ja lämmin pieni seikkailu. Olaf ei ärsyttänyt minua tässä leffassa (toisin kuin sinua?), vaikka hahmo oli ekassa elokuvassa mielestäni vähän ärsyttävä. Hahmoa oli mielestäni kehitetty kivaan suuntaan. Kristoff olisi saanut tosiaan olla ruudulla hieman enemmän, mutta muuten tykkäsin hänen omasta juonestaan. Minä kävin katsomassa elokuvan suomeksi, eivätkä laulut tehneet teatterissa ekan kuuntelun jälkeen vaikutusta. Englanniksi laulut iskivät heti paremmin. :) Minäkin olen sitä mieltä, että Frozen-elokuvat saisivat jäädä kahteen osaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa uutta vuotta myös sinne! Kiva että sinäkin pidit elokuvasta. Olafiin minulla taitaa olla viha-rakkaussuhde. Toisaalta hahmo saattaa välillä käydä ärsytyksen rajoilla, mutta toisaalta se taas tuo lämminhenkistä tunnelmaa. Ja onhan se nyt suloinen! :D Olen kuunnellut muutaman laulun suomeksi jälkeen päin, ja pakko sanoa, että englanninkieliset kappaleet uppoavat myös minuun näistä paremmin.

      Poista
  2. Frozen 2 on mielestäni hiukan liian täyteen tungettu elokuva, etenkin alkupuolisko tuntuu kiirehdityltä kun nopeasti mennään asiasta toiseen ja kaikille hahmoille pitää olla tekemistä - Kristoffin osalta tässä ei täysin onnistuttu. Tosin loppupuolisko on kyllä sitten täyttä timanttia ja silmille ja korville huikea elämys. Elokuvassa oli myös hyvin onnistuttu pitämään Anna ja Elsa luonteeltaan erilaisina hahmoina.
    Selvästi näkyy että tavoitteena oli lähes Sormusten Herran tapainen fantasiaeepos ja jossain välissä havahduttiin siihen että elokuvasta tulee lapsille aivan liian pitkä ja raskas, ja Jennifer Lee sanoikin haastattelussa että paljon jouduttiin jättämään pois, etenkin Annan ja Kristoffin välisiä kohtauksia. Harmi sinänsä. On elokuva tällaisenaankin kyllä hyvä, etenkin ykköselokuvan faneille (joihin lukeudun).

    Frozen 3 on todennäköisesti tulossa, koska miksi pistää kultamunia muniva hanhi eläkkeelle? Vähintäänkin Tangled Ever After-tyyppinen lyhäri tulee lähivuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä pointteja. Elokuvan loppupuoli on tosiaan alkua parempi. Olisi kiva tietää, mitä kaikkia kohtauksia elokuvasta on jäänyt lopulta pois.
      Saa tosiaan nähdä mitä jatko tuo tullessaan. Voi hyvin olla, ettei Disney vielä malta luopua Frozenista sen tuottaessa "ihan mukavasti". Kun vain maltettaisi pitää laatu samana... Joku lyhytelokuva saattaisikin olla ihan piristävä, mutta täyspitkälle elokuvalle en keksi tarvetta, sillä tämä 2. osa tuntui jo loogiselta lopetukselta.

      Poista
  3. DVD/BR-julkaisussa on tulossa ilmeisesti koko liuta poistettuja kohtauksia, sitä odotellessa.

    Elokuvassa jätettiin joitain juonilankoja avoimeksi, siskot eivät esimerkiksi saaneet tulkittua löytämäänsä kääröä. Runeardin kohtalo jäi myös hiukan avoimeksi. Juonellisesti jatko-osaa on siis helppo lähteä kehittämään.
    Psykologisesti se voi olla vaikeampaa. Frozenit ovat kasvutarinoita, mutta tuntuisi että suurin osa kasvusta on jo tapahtunut. Saadaanko enää aikaiseksi kiinnostavaa kehityskaarta tai konfliktia siskojen välille? Ei Elsakaan aina voi olla onneton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy ehdottomasti tutustua poistettuihin kohtauksiin, kun ne julkaistaan. Toivottavasti en vain pety. Olen usein katkera, kun joku mahtava kohtaus onkin jätetty kokonaan pois lopullisesta elokuvasta :D. Jatko-osan psykologisesta puolesta olet oikeassa, en keksi kyllä miten siihen saataisi enää millään tavalla loogisesti kehitettävää. Toinen osa tuntui siltäkin osalta päätökseltä, kun hahmot ovat nyt läheisiä ja löytäneet paikkansa. Tuntuisi melkoiselta toistolta, jos vielä Elsalle keksittäisiin uusi murheen aihe ja porukka lähtisi taas seikkailemaan.

      Poista
  4. Mä toivon, että Frozenista tehtäis vielä kolmas elokuva. Okei. Pelkästään siksi että mä haluun nähdä Annan ja Kristoffin lapset. Siitä mulla tulikin mieleen juoni-idea. Elikkäs. Päähenkilönä ois Annan ja Kristoffin tytär, joka tapaa jonkun prinssin ja sitten se ihastuu siihen. Sitten jossain vaiheessa selviää, että se prinssi on Hansin poika. Ja kuten tuosta voi päätellä, niin Hansin paluu ois myös kiva nähdä. Mä tiedän, että se suunnittelee kostoa. Odotetaanpa vielä toiset 6 vuotta niin se pääsee toteuttamaan sen.

    VastaaPoista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!