maanantai 3. joulukuuta 2018

5+1 elokuvaa joulun aikaan

Hei ja oikein hyvää joulukuun alkua!

En ole mikään jouluelokuvien suurkuluttaja, mutta ne kuuluvat silti jouluun ja tuovat tunnelmaa. Tänä jouluna tarkoituksenani olisikin tutustua myös niihin jouluklassikoihin, joita en ole koskaan katsonut. Suosituksia otetaan mielellään vastaan! Tänne blogin puolelle halusin kuitenkin tällä kertaa listata niitä jouluelokuvia, joista minulla tulee joulufiilis. Lähes kaikki elokuvat johtavat juurensa lapsuuteen ja nostalgiapisteitä ropisee. En laita elokuvia mihinkään järjestykseen, sillä ne ovat niin erityylisiä, että tuntuu mahdottomalta alkaa vertailla niitä kaikkia keskenään.



Joulutarina (2007)



Olen huono katsomaan suomalaisia elokuvia ja kuten sanoin, myöskään jouluelokuvat eivät ole minun alaani. Joulutarina tekee kuitenkin kaksi poikkeusta. Elokuva kertoo siis lyhykäisyydessään joulupukin tarinan lapsuudesta siihen, kuinka hänestä tuli Joulupukki. Maisemina nähdään paljon Suomen kauneinta Lappia. Näin elokuvan ensimmäsitä kertaa ala-asteella ja sen jälkeen se on tullut katsottua useampaan otteeseen perheeni kanssa joulun alla. Tässä on niin lämmin ja jouluinen tunnelma, vaikka välillä kyyneleetkään eivät ole kaukana... Ai että, pakko katsoa Joulutarina tänä talvena pitkästä aikaa!



Yksin kotona (1990)



Yksin kotona-elokuvat olivat ehdottomia suosikkejani joulun alla! Elokuvasarjalle on tehty peräti neljä jatko-osaa, mutta en muista mitkä niistä olen katsonut ja mitä en. Ensimmäisen osan muistan kuitenkin parhaiten. Yksin kotona-elokuvia tulee joka vuosi joulun alla televisiosta ja aina niitä tulee jonkin verran katseltua. Pienen Kevin-pojan perheen on tarkoitus lähteä lomamatkalle jouluksi, mutta he nukkuvat pommiin. Aamun kiireisessä lähdössä perhe unohtaa Kevinin kuitenkin kotiin. Kevin nauttii yksin olemisesta, mutta pian hän ei enä olekaan talossa yksin, kun kaksi murtovarasta yrittävät parhaansa mukaan ryöstää talon. Kevin keksii kaikenmaailman esteitä varkaille ja kohellus jaksaa aina viihdyttää. Siinä missä Joulutarina on koskettava elokuva, Yksin kotona on läminhenkistä komediaa.



Lumiukko (1982)



Tämä elokuva ei taida olla kenellekään uusi tuttavuus. Lumiukko pyörii televisiossa joka joulu ja tarina on monille tuttu pienestä lähtien. Ensi lumi sataa maahan ja pieni ystävää kaipaava poika päättää rakentaa pihalleen lumiukon. Lumiukko herää henkiin ja kaksikko ehtii seikkailla lyhyessä ajassa monessa paikassa sekä pojan talossa että kaukana sen ulkopuolella. Lopun taidattekin jo arvata. Itse taisin lapsena itkeä elokuvan lopussa ja edelleen siitä tulee ainakin kylmät väreet. Tavallaan elokuvan voisi sanoa olevan loppuun kulutettu, mutta se vain on ehdottomasti niitä elokuvia, jotka kuuluvat jouluun. Vaikka sitten vain pyörimässä taustalla ilman, että kukaan edes kunnolla katsoo sitä.



Napapiirin sankarit (2010)



Jo toinen suomalainen elokuva! Ehkä en sitten olekaan niin huono suomalaisten elokuvien katselija. Napapiirin sankarit ei edes ole jouluelokuva, mutta yhdistän sen silti joulun lähistölle talvisten Lappi-maisemien vuoksi. Lyhykäisyydessään Napapiirin sankarit on tarina digiboksin hakureissusta, johon tulee pari muuttujaa. Yksinkertainen digiboksin ostaminen ei olekaan niin helppo tehtävä kuin voisi kuvitella, ja se kasvaa kolmen miehen seikkailuksi ympäri Suomea. Jo elokuvan yksinkertainen, mutta nerokas idea tekee siitä yhden kaikkien aikojen suosikkikomedioistani. Napapiirin sankarit on saanut myös kaksi jatko-osaa, mutta toisesta osasta en pitänyt ja kolmatta en ole katsonut enkä usko sen yltävän ensimmäisen tasolle.



Frozen-huurteinen seikkailu (2013)+
Olafin jouluinen seikkailu (2017)



Frozenkaan ei ole jouluelokuva, mutta siitä on tullut minulle jonkin tason jouluperinne. Talvisia maisemia riittää ja mikäs sen parempi tekosyy laittaa monien lasten suosikki Disney-prinsessaelokuva pyörimään televisioon, kuin itse joulu!  Arendellin valtakunnan siskokset Anna ja Elsa ovat lapsena parhaita ystäviä, mutta Elsan saadessa taikavoimia joita ei osaa hallita, hän eristäytyy muista, koska pelkää olevansa muille vaaraksi. Olen aiemmin blogissani maininnutkin omasta viha-rakkaussuhteestani Frozeniin. Ennen suorastaan vihasin koko elokuvaa ja erityisesti sitä hypetystä, mutta katsoessani sen uusin silmin tajusin itse asiasssa pitäväni elokuvasta! Parasta tässä on mielestäni sisarussuhteen kaunis kuvaaminen. Mikäli jouluversiota kaipaa, on Frozenista tehty myös Olafin jouluinen seikkalu -lyhytelokuva, jossa lumiukko-Olaf haluaa luoda Annalle ja Elsalle uusia jouluperinteitä ja tuoda siskoksille jouluilon.






2 kommenttia:

  1. Oi! Onpas blogisi verhoutunut ihanan jouluiseen teemaan! :) Hienoja elokuvia olet listallasi valinnut. Frozen on mahtava, ja Lumiukko kuuluu ehdottomasti jouluaaton ohjelmaan. Napapiirin sankarit on kanssa loistava elokuva, mutta minäkään en kakkososasta niin innostunut, enkä sen myötä ole kolmosta myöskään nähnyt.

    Minä suosittelisin sinulle jouluelokuvista viime vuonna ilmestynyttä Tatu ja Patu: kanelia kainaloon! -elokuvaa. Se on todella hauska ja tunnelmaltaan jouluinen - ainakin tällainen fiilis minulle jäi yhden katselun perusteella. Pitää katsoa se tänä vuonna uudestaan. :) Mauri Kunnaksen Joulupukki ja noitarumpu on myös iki-ihana elokuva, ja se kuului vahvasti lapsuuteni adventtiperinteisiin. Pidän myös ihanan romanttisesta elokuvasta Rakkautta vain (Love Actually), joka sijoittuu joulun aikaan. Suosittelen sen katsomista romantiikan nälkään! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitää tosiaan pistää ehdotuksia katselulistalle. Tuo Love Actually minun on pitänytkin jo jonkin aikaa katsoa. Myös Joulupukki ja noitarumpu pitäisi jo yleissivistyksen vuoksi katsoa kertaalleen läpi, olen siitä aina sieltä täältä nähnyt pätkiä mutta en muistaakseni kokonaan ole sitäkään katsonut :).

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!