lauantai 17. lokakuuta 2020

sarjamaratoni: Anna, a lopussa, 1. tuotantokausi (2017)

 

Anna, a lopussa (Anne with an e) perustuu kanadalaisen Lucy Maud Montgomeryn kirjoittamaan kirjaan Annan nuoruusvuodet. En ole itse kyseiseen kirjaan ehtinyt tutustua sen tarkemmin, mutta olen joskus kuullut siitä mainittavan. Itse sarjasta taas kuulin ensimmäisen kerran silloin, kun fanit suuttuivat siitä, että sen 4. tuotantokausi peruttiin. Erityisesti Instagramissa törmäsin tuolloin useamman kerran kampanjaan, jossa yritettiin saada Netflix perumaan päätöksensä sarjan lopettamisesta.  Lisäksi traileri on tullut Netflixiä selaillessa vastaan lukemattomia kertoja, mutta olen aina ajatellut, ettei sarja vaikuta pätkääkään minun tyyliseltäni. En innostu menneisyyteen sijoittuvista draamoista oikeastaan koskaan, ja minulla tulee niistä aina ensivaikutelmana mieleen Emmerdale, jonka tunnusmusiikki aiheuttaa jo päänsäryn (älkää ottako mallia ja olko yhtä kapeakatseisia sarjavalintojenne suhteen). Joka tapauksessa flunssapiikin iskettyä oli aika etsiä uutta katsottavaa, ja päätin lopulta antaa tällekin sarjalle mahdollisuuden.

Vihervaarassa asuvat sisarukset Marilla ja Matthew ovat päättäneet hankkia kasvattipojan auttamaan esimerkiksi tilan töissä. Matthewn saavuttua juna-asemalle vastassa ei kuitenkaan olekaan poika, vaan sen sijaan heille saapuu orpotyttö Anna. Erityisesti Marilla on tilanteesta aluksi suunniltaan. Kaikesta huolimatta Marilla ja Matthew saavat pian huomata, että omaperäinen tyttö onkin tehnyt heihin lähtemättömän vaikutuksen. 

Kaikille tulee varmasti melko shokkiyllätyksenä, että sarjan päähenkilö on Anna Shirley. (Amybeth McNulty). Anna on hyvin puhelias, päättäväinen ja vilkkaan mielikuvituksen omistama nuori tyttö, jolla on rankka tausta. Orpokodissa ollessaan tyttöä on kiusattu jatkuvasti, ja lisäksi hän on ehtinyt kiertää muita koteja ennen Vihervaaraan saapumistaan. Ilmeisesti mielikuvitus onkin osittain syy sille, miten hän on kaikesta huolimatta selvinnyt ja säilyttänyt elämänilonsa. Anna on hyvin onnistunut päähenkilö. Hän on hyväntahtoinen ja myös kiinnostava, sillä tämän taustasta haluaa jatkuvasti tietää lisää. Amybeth McNulty on erittäin onnistunut valinta rooliinsa. Muutaman kerran näyttely meinaa mennä yli, mutta hahmo on itsessäänkin ajoittain niin ylidramaattinen, että se ei haittaa.

 Myös Matthew (R. H. Thomson) ja Marilla Cuthbert (Geraldine James) ovat mielenkiintoisia hahmoja. Kaksikosta Matthew alkaa pitämään Annasta melko pian. Hän on hyvin rauhallinen, ja hän myös tuntuu ymmärtämän Annan ajatusmaailmaa Marillaa helpommin. Marilla taas on veljeään äkkipikaisempi ja määrätietoisempi. Ensvaikutelmaltaan hänen ajattelee olevan jopa julma, mutta hahmo kehittyy mukavasti avarakatseisempaan suuntaan, eikä hän olekaan lainkaan niin kylmä miltä ensin vaikuttaa.

 Vihervaaran muita hahmoja ovat esimerkiksi Marillan ystävä Rachel (Corrine Koslo), Annan paras ystävä Diana (Dalila Bela), Annan muut koulutoverit sekä Matthewn avuksi palkattu, noin Annan ikäinen poika Jerry (Aymeric Jett Monaz). Rachel on melko vanhoollinen, mutta hänen ja Marillan ystävyyttä on usein mukava seurata. Varakkaasta perheestä tuleva Diana taas on Annan ensimmäinen ystävä. Vaikka kaksikon taustat ovat todella erilaiset, he tulevat heti hyvin juttuun ja Diana lähtee mielellään Annan ideoihin mukaan. Ladolla auttava, nuori Jerry on myös mukavalta vaikuttava poika, mutta Anna on aluksi mustasukkainen hänelle ja käyttäytyy tätä kohtaan melko ilkeästi. 

Annan koulutoverit ovat suurimmaksi osaksi surullisen lapsellisia kiusaajia, joista osa kuitenkin muuttuu onneksi siedettävämpään suuntaan kauden edetessä. Ainoat, jotka eivät osoita ennakkoluuloja tätä kohtaan ovat Diana sekä koulun muita poikia kypsempi Gilbert (Lucas Jade Zumann).



 Sarja on kuvattu kauniisti. Vihervaara alkaa tuntua tutulta ja kodikkaalta pikkukylältä muutaman jakson jälkeen, ja luontoa on osattu hyödyntää tyylikkäästi. Myös oikeanlainen tunnelma välittyy katsojalle selkeästi. Puvustus ja rakennukset tuovat vanhan ajan henkeä. Suurimmaksi osaksi ympäristö on eloisalta ja turvalliselta vaikuttavaa, mutta esimerkiksi takaumat esitetään hyvin sekalaisessa ja harmaassa ympäristössä, mikä välittää levottoman ja ahdistavan tunnelman kotikatsomoon asti. Lisäksi orpokoti ja sen pihamaa ovat melkein kuin kauhuelokuvasta.

 Sarjan ensimmäinen tuotantokausi keskittyy lähinnä Annan sopeutumiseen Vihervaaraan sekä uusien hahmojen esittelyyn. Sivuhahmoihin ei tutustuta pintaa syvemmältä, mutta sen sijaan Annan menneisyys, tapahtumat ja ajatusmaailma ovat isossa roolissa, ja päähenkilöstä saadaankin melko tarkka kuva. Draamaa ei puutu, ja erityisesti sarjan ensimmäiset jaksot ovat melko synkkää seurattavaa. Lisäksi mukaan mahtuu kuitenkin myös huumoria ja lämpöä. Pidän myös erityisesti siitä, että sarja on inspiroiva. Se ottaa kantaa esimerkiksi sukupuolirooleihin ja oman aikansa tasa-arvokysymyksiin. Annan kokema ulkopuolisuuden tunne ja hylkäämisen pelko voivat taas olla rinnastettuja nykymaailmassa esimerkiksi monien adoptoitujen kokemiin tuntemuksiin. Annan määrätietoisuus ja positiivinen elämänasenne taas motivoivat näkemään toivoa tulevaisuudessa, vaikka oma tilanne ei aina olisikaan ollut se kaikista helpoin.

Anna, a lopussa aloittaa hyvin vakuuttavasti ensimmäisellä tuotantokaudellaan. Päähenkilö ja tämän ajatusmaailma tulevat hyvin tutuksi, ja myös muita hahmoja saadaan pohjustettua tulevia kausia varten. Pidän myös siitä, että hahmojen määrä ei ole hirvittävän suuri. Sarja onnistuu herättämään tunteita laidasta laitaan, ja se myös saa ajattelemaan asioita. Juonenkäänteet saavat pidettyä mielenkiinnon yllä, ja juoni etenee sopivan tasaisesti. On ymmärrettävä ja hyväkin ajatus pitää päähenkilö hyvin keskiössä ensimmäisellä kaudella, mutta myös sarjan muut hahmot vaikuttavat sen verran kiinnostavilta, että heihin tutustuisi mielellään enemmän. Kaiken kaikkiaan ensimmäinen tuotantokausi sai minut todellakin pitämään sarjasta, ja se tulikin katsottua muutamassa päivässä! 

 

 "I think broken things have such a sad beauty."

- Anna

 

jaksoja yhteensä: 7

suosikkijakso: J2

4/5

 


kuvien lähde: www.imdb.com




4 kommenttia:

  1. Olen alkanut seurata tuota sarjaa. Olen aina pitänyt klassikoista. Päähenkilö on tosiaan mielikuvituksellinen.

    VastaaPoista
  2. Onko tämä sarja näytetty jo aiemmin.Jotkut väittää nähneensä normi TV: tä.Minä suurkuluttaja en ole nähnyt?

    VastaaPoista
  3. Ihana Sarja mutta tietääkö ketään Tunnari laulajan ja löytyykö sitä mistään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Spotifysta tunnuskappale löytyy ainakin The Tragically Hip - Ahead By A Century :)

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!