perjantai 19. lokakuuta 2018

WALL-E - elokuva-arvostelu






***

Eletään kaukana tulevaisuudessa aikaa, jossa ihmiset ovat saastuttaneet Maapallon asuinkelvottoaksi. Ihmiskunta on muuttanut suureen Axiom-avaruusalukseen siksi aikaa, että Maa palautuu asuinkelvolliseksi. Projekti ei kuitenkaan ole sujunut suunnitelmien mukaan ja ihmiset ovat jättäytyneet elämään avaruusalukselleen. Maahan jäänyt siivousrobotti WALL-E siivoaa ihmisten romuja ja keräilee omiin hyllykköihinsä kiinnostavia itse löytämiään esineitä, elellen planeetalla yksinään, seuranaan vain oma lemmikki-torakkansa. Lajinsa viimeisen pikkurobotin elämä kuitenkin muuttuu, kun Maahan laskeutuu ihmisten lähettämä avaruusalus, mukanaan Maata ja sen elinkelvollisuutta tutkiva robotti EVA.
WALL-E kiinnostuu uudesta tulokkaasta ja päätyy esittelemään tälle löytämiään tavaroita. Esiteltyään aarteitaan robotilta meinaavat loppua ideat, kunnes tämä näyttää hienoimman löytönsä: kasvin. EVA lukitsee kasvin itseensä ja näin hänen tehtävänsä Maassa on onnistunut: Maasta on löytynyt merkkejä uudesta elämästä.  Avaruusalus hakee EVAn takaisin Axiomille, mutta WALL-E tarrautuu alukseen ja päätyy lopulta vaikuttamaan koko ihmiskunnan kohtaloon.



***

WALL-E on lyhyesti sanottuna scifi-elokuva kahden robotin romanssista, johon on piilotettu myös sanomaa mm. ympäristöstä ja ihmisistä. Elokuva julkaistiin vuonna 2008 ja se on saanut paljon hyvää palautetta kriitikoilta sekä kerännyt hienon määrän eri palkintoja, mukaan lukien parhaan animaation Oscar-palkinnon.

WALL-E on yksi kaikkien aikojen lempielokuviani. Mukaan liittyy muistoja lapsuudesta ja lisäksi sen katsomisesta tulee jotenkin aina hyvä mieli, vaikka joskus elokuvan aikana itken ainakin sisäisesti. Tämä elokuva on  täydellinen esimerkki niistä animaatioista, joilla on paljon annettavaa myös vanhemmille katsojille. WALL-E muistuttaa hyvin paljon mykkäelokuvaa, sillä robotit eivät juurikaan puhu yksittäisiä sanoja enempää. Siitä huolimatta (tai ehkä jopa siitä syystä?) hahmoille on saatu rakennettua luonnetta enemmän kuin monille elokuvien puhuville hahmoille. 

WALL-E on nimensä mukaisesti elokuvan päähenkilö. Hän on Maahan jätetty siivousrobotti, joka on elänyt planeetalla satoja vuosia. WALL-E on ahkera, hyvin yritteliäs ja hyväntahtoinen robotti. Hän   
painaa töitä päivästä toiseen ja innostuu päivän aikana löytämistään kiinnostavista esineistä. Vaikka hän on asunut jo hyvin kauan täysin yksnään lukuun ottamatta pientä torakkaa, ei robotti ole lainkaan masentunut tai kyllästyneen oloinen. Elokuvan alussa on hauska seurata WALL-En normaalipäivien kulkua ja pienen robotin kiinnostusta ihmisille arkipäiväisiä esineitä kohtaan. Onkin mielenkiintoista huomata, kuinka robotille on syntynyt pitkän ajan saatossa oma tahto, eikä hän toimi täysin ohjelmoinnin mukaan. WALL-E on ihana hahmo, jolle ei voi toivoa muuta kuin hyvää, eikä hänestä voi olla pitämättä. Sinnikäs robotti saakin sympatiat puolelleen nopeasti myös avaruusalukselle noustessaan sekä ihmisiltä että roboteilta.

EVA on ihmisten Maahan lähettämä edistynyt robotti, jonka tehtävänä on etsiä Maasta merkkejä kasvillisuudesta. EVA on luonteeltaan hyvin äkkipikainen ja temperamenttinen. Kaksikon erilaiset luonteenpiirteet toimivat hyvin yhdessä ja luovat elokuvan juonelle uusia piirteitä. EVA toimii
vahvasti oman ohjelmointinsa mukaan, mutta ohjelmoinnin merkitys vähenee robotin tajutessa asioiden tärkeysjärjestyksen.

Siinä missä robotit tuntevat suuria tunteita, ihmiset elävät kokonaan virtuaalisuuden armoilla ja kököttävät omissa istuimissaan pystymättä enää edes kurottamaan kohti kahvikuppia ilman selkänojan tukea. WALL-En ja EVAn lisäksi elokuvassa nähdään paljon Axiomin robotteja ja ihmisiä. Elokuvan pääpahikseksi voitaisiin kutsua Autopilottia, joka on itsenäisesti toimiva aluksen ruori. On kuitenkin vaikea sanoa, onko Auto aidosti paha, kun hänet on ohjelmoitu toimimaan kuten toimii.





WALL-E herättää tunteita laidasta laitaan. Erityisesti WALL-Een on helppo samaistua ja vastoinkäymiset tuntuvat ruudun toiselle puolelle vahvasti. Lisäksi ihmisten välinpitämättömyys Maan hyvinvoinnista synnyttää vihaa ja surua. Nopeasti voisin luetella tuntevani elokuvan aikana ainakin surua, iloa, sääliä, vihaa, toivoa ja epätoivoa. Tunteikas elokuva, etten sanoisi.

WALL-En animaatiojälki on parasta Pixaria. Ihmisten asuttama avaruusalus on hyvin modernin ja massiivisen näköinen. Maa taas näyttää kuivalta, riutuneelta ja todella aidolta. Robotteihin on käytetty mielikuvitusta ja eri tehtäviin erikoistuneita robotteja on keksitty paljon. Robotit sopivat elokuvaan ja niitä on ilo seurata, vaikkeivät ne olisi juonen kannalta kovin merkittävässä roolissa hahmoina. Robotit eivät juurikaan puhu, mutta niiden ilmeet ja eleet todellakin kertovat tässä elokuvassa enemmän kuin tuhat sanaa. Myös avaruus on todella kaunista ja aidon näköistä katsottavaa.



Vaikka minulle tulee WALL-Esta ensimmäisenä mieleen rakkauselokuva, löytyy siitä myös paljon jännitystä erityisesti loppua kohden. Vaikka loppuratkaisun tietäisi etukäteen, jaksan silti aina jännittää ja seurata kauhulla tapahtumien kulkua. Mitä rakkauspuoleen tulee, WALL-Ea parempaa rakkaustarinaa saa hakea. WALL-Ea katsoessani itku on lähellä ja sydäntä särkee, vaikkei näkyviä kyyneleitä tämän elokuvan aikana vuodatettaisi. Rakkaus- ja jännityselokuvan lisäksi WALL-Esta löytyy paljon tieteiselokuvan piirteitä.

WALL-En juoni on koskettava ja mukaansatempaava, vaikka ennalta-arvattavuuksia ja joitakin kliseitä löytyy. Tässä kohtaa kliseet kuitenkin oikeastaan sopivat elokuvaan, eivätkä ärsytä. Juoni kulkee kiirehtimättä ja erityisesti elokuvan alku on rauhallinen. WALL-E on esimerkki mestarillisesta animaatiosta ja siitä, kuinka elokuvat ovat yksi taiteenlaji. Elokuvan sanoma on ajankohtainen ja kantaaottava. WALL-E on animaatio, joka tarjoaa kenties jopa enemmän vanhemmille katsojille, vaikka viihdyttääkin toimivasti myös nuorempia.

Joudun oikeastaan aina arpomaan arvostelujeni lopullista arvosanaa kahden numeron välillä. WALL-En suhteen sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä, sillä minusta se jos joku animaatio ansaitsee hyvällä omalla tunnolla täyden pistemäärän. Elokuva on tehty huolellisesti alusta loppuun ja se sisältää monia oivalluksia. WALL-E kuuluu maailman parhaimpien animaatioiden joukkoon.

5/5











2 kommenttia:

  1. Täysin samaa mieltä olen olen kanssasi elokuvasta! Wall-E on IHANA ja SYDÄMELLINEN ja MAHTAVA elokuva! <3

    VastaaPoista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!