lauantai 29. tammikuuta 2022

arvostelussa: Sydämen kuiskaus (1995)

 


Shizuku-nimisen tytön elämä koostuu syvästä kirjoihin uppoutumisesta ja opiskelusta, eivätkä tämän ystävien ihmissuhdehuolet juurikaan kiinnosta häntä. Ajan kuluessa tämä alkaa kuitenkin kiinnittää huomiota lainaamiensa kirjojen lainauskorteissa toistuvaan Seiji-pojan nimeen, joka vaikuttaa lainanneen kaikki kirjat ennen häntä. Shizuku haluaa selvittää, millainen henkilö nimen taakse kätkeytyy. Pian aiemmin kiinnostaneet kirjat ja koulumenestys eivät enää olekaan tytön elämässä ensimmäisellä sijalla.

Sydämen kuiskaus (耳をすませば, Whisper of the Heart) ei kuulu Ghiblin tunnetuimpien elokuvien joukkoon esimerkiksi Naapurini Totoron tai Henkien kätkemän tapaan. Vaikka olen itse nähnyt elokuvan muutaman kerran aiemmin, en muistanut elokuvasta yksinkertaisesti mitään muuta kuin sen, että siinä oli poika joka rakensi viuluja ja että Kissojen valtakunnasta tuttu kissapatsas Paroni näkyi elokuvassa. Päädyinkin perjantain ratoksi katsomaan sen Netflixistä, ja se osoittautui melko hyväksi elokuvavalinnaksi!

Elokuvan päähenkilö on yläkouluikäinen Shizuku Tsukishima. Shizuku on hyvin samaistuttava ja pidettävä hahmo. Itse asiassa hahmo muistuttaa minua paljon itsestäni yläkouluikäisenä. Shizuku keskittyy hyvin koulunkäyntiinsä ja rakastaa lukemista, eikä hän ymmärrä, kuinka ihmissuhteet tuntuvat niin vaikeilta tämän ystävistä. Seijin ilmestyttyä kuvioihin tytön mieli alkaa kuitenkin muuttua, ja pian mielessä ei tunnu muulle olevankaan tilaa kuin mystisen Seijin henkilöllisyyden selvittämiselle. 

 Toinen merkittävä hahmo elokuvassa on tietysti jatkuvasti Shizukun lainauskorteissa vastaantuleva Seiji Amasawa. Seijissä on monia Ghiblin poikahahmoille tyypillisiä piirteitä. Hän on huumorintajuinen ja määrätietoinen, mutta myös välittävä. Seijin suurin intohimo on viulujen rakentaminen, ja hän haluaisikin tehdä harrastuksestaan työnsä. Myös Seiji vaikuttaa alusta asti mukavalta hahmolta, vaikka Shizuku aluksi ärsyyntyykin tämän kiusoittelusta. 

Sivuhahmoja elokuvassa ovat Shizukun ystävät ja perhe sekä Seijin isoisä. Shizukun lähin ystävä Yuko uskoutuu ensin itse Shizukulle omista rakkaushuolistaan, ja myöhemmin tämä toimii Shizukun tukena tämän kriiseillessä omien murheidensa kanssa Vaikka Yukoon ei elokuvassa erityisen syvästi tutustuta, on hänellekin rakennettu oma sivutarinansa. Ystävysten välinen suhde on aidontuntuinen, ja heidän välisiään keskusteluita on mukava seurata.

Shizukun perhe vaikuttaa lämpimältä, mutta kiireiseltä. Jokaisella on oma elämänsä ja omat menonsa, ja aikaa kuluu paljon töiden parissa tai kouluasioissa. Perheestä eniten esille nousee Shizukun isosisko Shiho, jonka kanssa Shizukulla tulee ajoittain sanaharkkaa, mutta kokonaisuudessaan sisarukset ovat hyvisä väleissä ja välittävät aidosti toisistaan. 

Shizuku törmää Seijin isoisään Shiroon seuratessaan junassa tapaamaansa kissaa, joka johdattaa tämän salaperäiseen kauppaan. Shiro osoittautuu kaupan omistajaksi, ja Shizuku tulee nopeasti miehen kanssa juttuun kiinnostuessaan liikkeen mystisistä esineistä. Shiro on kannustava ja ystävällinen hahmo, ja tämä pitää Shizukusta heti. Shiro kertoo mielellään tarinoita menneisyydestään, ja tämä esittelee myös kalleimman aarteensa, Paroni-kissapatsaan Shizukulle. Patsas toimii Shizukulle myös suurena inspiraationa, ja Paronin voisikin jopa laskea yhdeksi elokuvan sivuhahmoista.


Ensimmäinen sana, joka Sydämen kuiskauksesta tulee mieleen on kauneus. Vaikka elokuvan piirrosjälki ja maisemat ovat upeita, ja niitä voisi tuijotella tunteja, en kuitenkaan puhu kauneudella ainostaan niistä. Myös elokuvan juoni on yksinkertaisuudessaan ja hidastempoisuudessaan kaunis yhdistelmä kasvamista, romantiikkaa ja itsensä etsimistä. Elokuva eroaakin Ghiblin tunnetuimmista teoksista myös arkisuudellaan. Tarina sijoittuu tavalliseen pikkukaupunkiin, eikä tarinassa ole osallisena oikeastaan mitään yliluonnollista. 

Kuten ehdin mainita, elokuvan juoni on hidastempoinen. En ole aiemmin välittänyt elokuvasta yhtä paljon kuin tämänkertaisella katselukerralla, ja minusta tuntuukin vähän siltä, että elokuva vaatii tietynlaisen olotilan, että siitä saa kaiken irti. Elokuva sisältää paljon pieniä yksityiskohtia, eikä siitä tosiaan löydy toimintaa. Tässä kohtaa hidastempoisuus todellakin toimii, ja olen onnellinen, ettei tarinan kanssa ole lähdetty missään kohtaa kiirehtimään. Hahmojen väliset ihmissuhteet ehtivät aidosti kehittyä, ja esimerkiksi Shizukun arkielämästä saa hyvin tarkan kuvan, kun myös tämän perhe-elämää kuvataan yksityiskohtaisesti. Lisäksi sekä Shizukussa että Seijissä tapahtuu elokuvan aikana selvästi kypsymistä, vaikka samaan aikaan tietyt luonteenpiirteet pysyvät alusta loppuun, kuten kuuluukin.

Olen lähiaikoina katsellut paljon tietokoneanimaatioita, ja olin melkein jo ehtinyt unohtaa, kuinka kauniita piirretyt voivatkaan olla! Rakastan pieniä yksityiskohtia elokuvan kohtausten taustalla, kuten kylttejä kaduilla tai pieniä purkkeja keittiössä. Lisäksi Seijin isoisän omistama liike on tietysti omaa luokkaansa. Vaikka elokuva on arkinen, niin mystinen liike tuo siihen Ghiblille ominaisen taianomaisen tunnelman. 

Sydämen kuiskaus on lumoava elokuva, ja ihmettelen, kuinka en ole aiemmin elokuvasta yhtä paljoa välittänyt. Uskon vahvasti, että tämä myös lukeutuu niihin piirrettyihin, joista aikuiset saavat enemmän irti kuin lapset, jotka ehkäpä tylsistyvät elokuvan rauhallisuuteen. Vaikka elokuva alkaa olla ikää nähnyt, on se nykypäivänäkin erittäin näyttävä tarkan piirrosjälkensä ansiosta. Elokuvan hahmoista pitää välittömästi, ja heissä on monia piirteitä, joihin varmasti suurin osa ihmisistä on ainakin jossain vaiheessa elämäänsä samaistunut. Lisäksi satun itse olemaan kunnon kirjanörtti, joten elokuva ei ainakaan lainkaan helpota kirjastossa tapahtuvasta romanttisesta kohtaamisesta haaveilua. Ehkä elokuva osui itselläni sopivaan kohtaan elämää, kun pitäisi miettiä oman elämänsä suuntaa opiskelupaikan suhteen, mutta rakastuin elokuvaan ja suosittelen ehdottomasti siihen tutustumista, mikäli kaipaa hengähdystaukoa tai jos tämä on jostain syystä jäänyt Ghiblin tuotannosta välistä!

4/5

"Can't you be in love without determining your future first?"

- Yuko Harada Shizukulle 

 

postauksen kuvat: fancaps.net






 



2 kommenttia:

  1. Sydämen kuiskaus on kyllä aivan ihana elokuva! Muistan että tää oli toinen näkemäni Ghibli aloitettuani maratonin, ja olin aivan myyty. Taitaa jopa olla ensimmäinen näkemäni "slice of life" animaatio, ja sen ansiosta tykästyin "slice of life" genrestä kovasti. :) Tällaset arkisemmat ja realistisemmat animet on aina mukavaa vaihtelua niihin taianomaisempiin verrattuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitäis varmaan tutustua kyllä tohon genreen enemmän ainakin tän perusteella! Yliluonnollisista elokuvista saattaa tulla sellanen olo, että omasta elämästä puuttuu jotain että se vois olla mielenkiintoista, kun taas tän tyyliset, maanläheisemmät elokuvat saa sen arkielämänkin näyttämään niin kauniilta!

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!