lauantai 7. heinäkuuta 2018

Lilo & Stitch - elokuva-arvostelu

Kuvahaun tulos haulle lilo & stitch poster


***


Ulkoavaruudessa asuva "hullu tiedemies" Jumba on harrastanut jo kauan geneettisiä kokeiluja ja on joutunut hallinnon eteen. Hän esittelee neuvostolle uusimman kokeensa, nimeltä "koe 626". Uuden hirviön ainoa tehtävä on tuhota kaikki mahdollinen. Eläin aiotaan karkottaa mahdollisimman kauas paikkaan, jossa se ei aiheuttaisi tuhoa, mutta se pääsee karkuun ja matkustaa kaukaiselle Maa-planeetalle. Otuksen alus syöksyy Havajille ja "Stitch" päätyy pienen Lilo-tytön lemmikiksi. 

***


Lilo & Stitch on Chris Sandersin ja Dean DeBlois:in käsikirjoittama ja ohjaama Disney-klassikko vuodelta 2002. Elokuva erottuu mukavasti muista klassikoista erityisesti musiikillisesti ja persoonallisella riiviöhahmollaan Stitchillä. Elokuva sijoittuu suurimman osan ajasta Havajille ja maisemat ovat mukavan rentoja ja kauniita. 

Elokuvan päähenkilöinä nähdään nimensä mukaisesti nuori Lilo-tyttö sekä "avaruuskoe 262", eli Stitch. Lilon vanhemmat ovat kuolleet auto-onnettomuudessa ja hän asuu isosiskonsa Nanin kanssa. Lilolla on ongelmia myös kaverisuhteissa. Tytöllä ei tunnu olevan ollenkaan ystäviä ja ikätoverit hyljeksivät häntä. 
Stitch on avaruusolio-Jumban geneettinen koe 626, joka eksyy pakomatkallaan Havajille. Stitch on todellinen kiusankappale, jonka elämäntehtävä on vain tuottaa tuhoa. Stitch suorittaakin tehtäväänsä aluksi täysillä, mutta pienellä saarella ei ole tarpeeksi tuhottavaa, eikä pikkumonsterilla tunnu olevan enää mitään tehtävää. Stitch muuttuu todella surulliseksi, mutta alkaakin oppia mm. perheen merkityksestä ja elokuvan lopussa hahmoa ei enää meinaa tunnistaa samaksi kuin alussa. 
Nani on Lilon huoltajana toimiva isosisko. Sisarusten suhde on hyvin realistinen viha-rakkaussuhde. Nanilla riittää kiirettä, sillä hän yrittää ehtiä huolehtimaan siskostaan ja hakemaan töitä. Lisäksi sosiaaliviranomaiset ovat hänen kimpussaan, sillä hänen ei uskota olevan tarpeeksi vastuuntuntoinen huoltaja Lilolle. 



Taloudellisesti Lilo & Stitch oli suhteellisen onnistunut elokuva, joka voidaan päätellä ainakin siitä, että se on saanut kolme jatko-osaa (Stitch - avaruuskoe 626, Lilo ja Stitch 2 - Stitch has a glitch, Leroy & Stitch) ja oman televisiosarjan. Olen itse nähnyt vain Lilo & Stitch 2:n ja se oli vielä ihan okei, mutta ei yllä lähellekään ensimmäisen osan tasoa. Muita jatko-osia en luultavasti tule koskaan katsomaankaan, sillä olen sen verran ennakkoluuloinen Disneyn jatko-osien suhteen. 

Lilo & Stitch ei ole musikaali. Elokuvassa kuullaan muutama elokuvaan sävelletty laulu sekä melko paljon Elvis Presleyn tuotantoa, sillä Lilo on Elviksen suuri fani. Elviksen laulut ja Lilon fanitus ovat mukava lisä hieman synkän puoleiseen elokuvaan. Lilo & Stitch onnistuu kuitenkin melko mukavasti tasapainottelemaan vakavuuden ja synkkyyden sekä huumorin välillä. Elokuvan vitsit ja viittaukset ovat hauskoja ja uskon niiden viihdyttävän kaiken ikäisiä. 



Ainoa suurempi miinus tulee erityisesti elokuvan loppupuolen avaruuspläjäyksestä. Kaikki se, mikä oli elokuvassa hienoa ja erityistä meinaa hukkua turhan avaruusalusjahdin ja ennalta-arvattavan loppuratkaisun alle. Parhaimmillaan Lilo & Stitch onkin elokuvan alku- ja keskivaiheilla Stitchin etsiessä elämälleen uutta suuntaa ja kahden yksinäisen hahmon tutustuessa toisiinsa. Kaksikon menoa
on mukava seurata ja molemmat hahmot kehittyvät elokuvan aikana. Selvemmin kehitystä näkyy kuitenkin Stitchissä, kun vahingoniloisesta täystuhosta alkaa kuoriutua ystävä ja perheenjäsen. 

Lilo & Stitch oli erilainen ja ihan positiivinen yllätys Disneyn klassikoiden joukossa. Ilkikurinen Stitch on ehdottomasti yksi suosikki Disney-hahmoistani ja elokuvalla on yllättävän paljon sanottavaa. Hahmoista esitellään monia puolia eikä kukaan hahmoista oikeastaan ole täysin paha. Elviksen kappaleet nostavat nopeasti tunnelmaa ja sopivat elokuvaan hyvin, mutta teosta varta vasten sävelletyt kappaleet jäävät hieman tylsiksi, vaikka sopivatkin tyyliltään mukavasti Havajin maisemiin. Juoni kulkee mukavalla tahdilla, mutta elokuva alkaa kiihdyttää liikaa lopussa ja juonikin menee avaruuskohellukseksi. Lilo & Stitch on loppujen lopuksi kuitenkin todella koskettava, hauska ja suloinen elokuva, jolle kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus!

3/5





2 kommenttia:

  1. Lilo & Stitch on kyllä aivan ihana elokuva! Se on todellakin koskettava ja söpöyttä ja huumoria täynnä. Minua lopussa nähtävä avaruusrymistely ei haittaa, vaikka elokuvan tunnelma siinä vaihtuukin aika rajusti toisenlaiseksi. Jonkinlainen toimintapläjäys on ehkä jopa tarpeellinen elokuvan loppuun, ettei siitä jäisi ihan masentunut tunnelma - vaikka loppu tosin loppuu muutenkin onnellisesti, ilman rymistelyäkin... Mielestäni elokuva on visuaalisesti aivan upea, ja vesiväritaustat Hawaijista ovat loistavasti toteutetut. Ja samaa ennakkoluuloa kanssasi koen Disneyn jatko-osia kohtaan. :P

    Mutta hyvä arvostelu!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos piristävästä kommentista! Kieltämättä lopun tunnelman muutos voi olla monen mielestä tarpeellinen ja uskon erityisesti joidenkin nuorempien katsojien jopa innostuvan jännityksen lisääntymisestä. Elokuva vie mukavasti rentoihin Hawajin maisemiin ja se osaa yllättävän hyvin yhdistää Hawajin kauniit ja rentouttavat maisemat vaihdikkaamman avaruusseikkailun kanssa.

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!