keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

arvostelussa: Twilight - Houkutus (2008)



Twilight-saga on monille tuttu elokuvasarja. Ensimmäinen osa, Houkutus, sai ensi-iltansa 2008 ja nousi nopeasti menestykseksi. Kriitikoilta elokuva ei saanut lämpimintä vastaanottoa, mutta lippukasoilla se onnistui mainiosti. Katsoin kaikki elokuvat putkeen viime viikolla, ja tänään aion arvostella ensimmäisen osan! En malta odottaa tämän kirjoittamista, sillä minulla riittää sanottavaa!

Nuori Bella Swan muuttaa isänsä luokse Forksiin, kun tämän äiti löytää uuden miehen ja muuttaa Floridaan. Uudessa koulussaan Bella tutustuu pian salaperäiseen Edward Culleniin. Pian Bellalle alkaa valjeta, että Edward on vampyyri. Kuitenkin pelon sijaan Bella tuntee vetovoimaa tätä kohtaan.

Elokuvan päähenkilö on tavallinen, teini-ikäinen Bella Swan. Bella on todella mielenkiintoinen päähenkilö. Hänen suhde vanhempiinsa on ristiriitainen, eikä hän osaa luottaa täysin kumpaankaan. Koulussa hän ei myöskään ole se suosituin yksilö, mutta kuitenkin Edward löytää hänestä tämän parhaat puolet. Vaikka en usein osaa arvioida näyttelijäsuorituksia, Kristen Stewart on kuitenkin täydellinen näyttelijä Bellan rooliin. Hänen monipuoliset tunteenilmauksensa ja luontevat repliikkinsä ovat hienoa seurattavaa, ja näin elokuva todella vetää mukaansa!

Toinen tärkeä hahmo elokuvassa on tietysti mystinen vampyyri Edward Cullen. Edward on aluksi todella salaperäinen, ja hänestä haluaakin heti tietää lisää. Hänen rakkautensa Bellaa kohtaan on myös todella hienosti rakennettu. Edwardin halu suojella Bellaa alusta asti tuo ilmi, kuinka paljon hän on valmis uhraamaan rakastamansa tytön vuoksi. Onkin pakko sanoa, että harvassa elokuvassa hahmojen välille on oikeasti saatu niin toimiva ja luontainen kemia kuin Edwardille ja Bellalle...

Myös päähenkilöiden perheisiin päästään tutustumaan mukavasti. Bellan isä Charlie Swan on hyväntahtoinen poliisipäälikkö, joka haluaisi tuntea tyttärensä paremmin. Bellan ja tämän isän suhde on kuitenkin melko kylmä, ja on surullista seurata, kuinka vaikea heidän on puhua toisilleen syvällisemmin. Bellan äiti René ei elokuvassa juurikaan näy, mutta hän on äänessä Bellan keskustellessa tämän kanssa puhelimessa. René vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta hahmolta, josta olisi ehdottomasti ollut mukava saada tietää lisää.



Myös Edwardin perheeseen päästään tutustumaan hyvin. Tämän isä Carlisle vaikuttaa hyvin mukavalta, ja hän sulautuu perheestä parhaiten ihmisten maailmaan ja elämäntapaan. Myös perheen äiti Esme on hyvin lämmin ihminen. Kiinnostavimmat perheestä ovat kuitenkin tietysti Edwardin sisarukset Alice ja Rosalie. Alice tulee Bellan kanssa hyvin juttuun, mutta Rosaliella sen sijaan on sopeutumisvaikeuksia ihmisten suhteen. Tämä on hyvä juonikuvio, sillä se tuo realistisuutta siihen, kuinka kaikille perheen jäsenille elämä ihmisten keskuudessa ei ole yhtä helppoa. Aiemmin mainittujen lisäksi perheeseen kuuluu Alicen poikaystävä Jasper sekä Rosalien poikaystävä Emmett.


Muita sivuhahmoja elokuvassa ovat Bellaan ihastunut Jacob sekä Bellan koulukaverit. Jacob tuo jo ennestään mielenkiintoiseen ja jännitävään elokuvaan dramaattisuutta kekseliäällä juonikuviollaan. Mike ja Eric ovat hauskoja hahmoja, jotka tuovat muuten melko syvälle tunteisiin menevässä elokuvassa onnistuneesti kevennystä. Jessica ja Angela taas toimivat tärkeinä tukihenkilöinä ja hyvinä ystävinä Bellalle, ja he ovat molemmat hyvin moniuloitteisia. On hienoa, kuinka sivuhahmojen kanssa ei ole menty suoraan sieltä, mistä aita on matalin, vaan heihin on aidosti panostettu!



Twilight - Houkutus tuo vampyyrit onnistuneesti osaksi nykymaailmaa ja ihmisten yhteiskuntaa. Aiemmin vampyyreihin yhdistetyt, kammottavat asiat on korvattu paremmin nykymaailmaan sopivilla ominaisuuksilla. Esimerkiksi vampyyrien kuoleminen auringon valossa on onnistuneesti korvattu näiden ihon kimmeltämisellä auringossa. Lisäksi vampyyrit ovat hyvin nopeita, ja pystyvät esimerkiksi kiipeämään puissa taitavasti. Erityisesti nämä kohtaukset onkin toteutettu todella näyttävästi. Hypyt puista puihin ovat uskomattoman aidon näköisiä, ja myös nopea juoksu voisi olla suoraan dokumentista. Myös elokuvan värimaailma on upea. Tumma, sinertävä sävy läpi elokuvan tuo kotoisasti mieleen Suomen ilmaston.

 Juoneltaan elokuva on hyvin yllättävä ja tunteellinen. Elokuvasta löytyy paljon jännitystä, ja lisäksi siinä on monia koskettavia kohtauksia. Erityisesti Bellan ja Edwardin suhde on onnistuttu rakentamaan niin realistisesti, että heidän tarinansa tuo kylmiä väreitä, eikä tunteettominkaan katsoja voi välttyä kyyneliltä.

Twilight - Houkutus on yksi parhaita näkemiäni elokuvia. Hahmojen kirjoitus on pitkälle mietittyä, ja parin kemia toimii loistavasti. Myös näyttelijäsuoritukset ovat parhaita, mitä olen elokuvia katsellessani kohdannut. On uskomatonta, miten pienillä eleillä hahmojen vaihtelevat tunteet tulevat esiin. Myös sivuhahmoilla on tärkeä osa elokuvassa, ja heidät on kirjoitettu pitkälle harkiten. Lisäksi kekseliäisyys vampyyrien suhteen on vaikuttavaa, ja hahmojen tuominen nykymaailmaan on toteutettu kaiken kaikkiaan onnistuneesti. Erikoistehosteet ovat erinomaisia, ja monet kohtaukset on saatu näyttämään henkeäsalpaavan uskottavilta. Myös tunnepuoli toimii, ja elokuvaan uppoutuu joka kerralla täysin. Loppuun on sanottava, että Twilight - Houkutus on niin onnistunut ja kekseliäs elokuva, etten ymmärrä, miksei se ole saanut palkintoja tai suurempaa arvostusta kriitikkojen silmissä.

*****/*****





Lopuksi haluaisin muistuttaa aprillipäivästä... :)






.







7 kommenttia:

  1. XD XD XD XD XD
    Ihanaa että edes yksi aprillipila tuli vastaan! Minä ainakin uskoin arvostelusi täysin. XD MIelenkiintoista olisi lukea nyt elokuvasta sitten todellinen arvostelu tämän tekstin rinnalla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua että meni läpi :D! Voisi oikea arvostelu olla vähän eri sävyinen... Mietin kyllä että pitäisiköhän sekin joskus vielä tehdä!

      Poista
  2. Apua, nyt kyllä tuli mentyä niin pahasti halpaan, että tekisi mieli laittaa pää jääkaappiin. Eipä sillä, ettei Twilight-sagalle faneja löytyisi. :D Olipa hyvin onnistunut pila!

    VastaaPoista
  3. Vanha mut vastaan, MIKSI OI MIKSI BELLA EI VAAN OIS VOINUT KUOLLA

    VastaaPoista
  4. Facepalmasin ja nauroin itsekseni monta kertaa kun luin tätä arvostelua. Hyvä ja odottamaton aprillipila kerrassaan

    VastaaPoista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!