lauantai 4. huhtikuuta 2020

arvostelussa: Mestarietsivä Basil Hiiri (1986)



Aika palata Disney-klassikkoprojektin pariin! Suurimman osan Disney-klassikoista olin katsonut vähintään kerran jo ennen elokuvablogin perustamista ja klassikoisat uudelleen kiinnostumista. Joukkoon mahtuu kuitenkin muutamia, joista sain tietää vasta alettuani tutkia klassikkolistaa tarkemmin. Yksi näistä elokuvista on Disneyn 26. animaatioelokuva, Mestarietsivä Basil Hiiri. Jostain syystä elokuva on jäänyt omasta lapsuudestani täysin pimentoon. Minulla ei näin ollen ollut juuri mitään odotuksiakaan elokuvaa kohtaan päästessäni vihdoin katsomaan sen läpi. Lähinnä odotin innolla sitä, että pääsin takaisin piirretyn Disney-klassikon pariin pitkästä aikaa.

Nuoren Olivia-hiiren isä kidnapataan, ja tämä päättää pyytää apua Baker Streetin tunnetulta yksityisetsivältä Basililta. Lisäksi etsintäreissulle lähtee mukaan Oliviaa kadulla opastanut tohtori Dawson.



Elokuvan päähenkilönä nähdään oletettavastikin itse Basil Hiiri. Elokuva ei ehdi kestää kauaakaan, kun katsoja alkaa jo huomata mitä on luvassa, ja kuka on tämän mestarietsivän esikuva. Basil kun sattuu olemaan suoraan hiirimaailman Sherlock Holmes - siis kirjaimellisesti. Basil ei ole sosiaalisinta tyyppiä, ja hän onkin aluksi melko vastahakoinen ottamaan tehtävään mukaan seuralaisia. Lisäksi hänen töksäyttelevä suorasanaisuutensa on huvittavaa seurattavaa, mutta sisimmässään hänkin osoittautuu kuitenkin ystävälliseksi ja tunteelliseksi hiireksi. Lienee myös selvää, että hahmon älykkyys ja päättelykyky ovat vertaansa vailla. Basil on kokonaisuudessaan hyvin hauska ja mielenkiintoinen päähenkilö, josta tulee mukavasti esiin uusia puolia elokuvan edetessä.
Basil Hiiren lisäksi runsaasti ruutuaikaa saa tohtori Dawson - alias Sherlock Holmesin oikeana kätenä toiminut tohtori Watson. Dawson tuo Basilille mukavasti vastapainoa. Hän on luonteeltaan huomattavasti Basilia sosiaalisempi ja huolehtivaisempi, mutta tämän päättelykyky on kaukana Basilista. Tästä huolimatta hänestä on ajoittain hyötyä tehtävien ratkomisessa.

Basilin ja tohtori Dawsonin lisäksi tehtävään lähtee mukaan Olivia. Olivia on hyvin nuori, mutta ikäisekseen kuitenkin fiksu hiiri. Hän ei myöskään tunnu hätääntyvän helposti, vaikka joutuu hankaliin tilanteisiin. Olivia jää kuitenkin pääkolmikosta selvästi vähimmälle huomiolle, eikä hän ole hahmona läheskään yhtä kiinnostava kuin Basil ja Dawson. Olivian isä, herra Leikinheimo jää hahmona Olivian lisäksi melko yksipuoliseksi. Hän tuntuu olevan tytärtään helpommin petkutettavissa.



Pahishahmoja elokuvassa on useampia, mutta pääkonnana nähdään Sherlock Holmesin pääviholliseen Moriartyyn perustuva Ratigan. Ratiganin päätavoitteena on saavuttaa koko hiirimaailman johtajuus. Vaikka kyseessä on rotta, Ratigan ei itse siedä tätä nimitystä lainkaan. Hahmo vaikuttaa muutoinkin hyvin katkeralta, ja tahtoisi itse olla tavallinen hiiri. Kyseessä on myöskin alusta asti pahiksena nähtävä hahmo uusien "yllätyspahisten" sijaan, eikä moraali juuri jarruttele tämän etenemistä kohti valtaa. Itse pidän näistä "kunnon" pahishahmoista enemmän, ja Ratigan toimiikin erittäin hyvänä vastuksena Basilille apureineen. Kätyreitä Ratiganilla riittää sankoin joukoin, mutta näistä eniten ruutuaikaa saa Olivian isän kidnapannut lepakko Liuhu.

Mestarietsivä Basil Hiiren viihdyttävimpiä puolia ovat sen lukuisat viittaukset Sherlock Holmesiin. 221B Baker Street-osoite, Basilin palvelijarouva rouva Judson ja Basilin viulu sekä tutun näköinen hattu tuovat nopeasti hymyn ruudun takana kirjoittavan Uusi Sherlock-sarjan fanin kasvoille. Myös hahmosovitukset ovat onnistuneita. Basil, Dawson ja Ratigan ovat tarpeeksi selkeästi esikuviensa kaltaisia, mutta heissä on riittävästi myös uutta, mikä pitää hahmot mielenkiintoisina. Sen sijaan uudet hahmot, erityisesti Olivia ja tämän isä jäävät hyvin pinnallisiksi ja nopeasti varjoon jääviksi hahmoiksi.

Piirrosjälki elokuvassa on perinteistä. Se on mukavaa, vanhaa ja perinteistä Disneyta, mutta mitään eritystä siitä ei jää mieleen. Lontoon tunnelma on aistittavissa joka hetki. Piirrosjäljen ohella myöskään elokuvan laulut eivät jää erityisemmin mieleen, eikä kyseessä ole mikään varsinainen musikaali. Ensimmäinen laulu on Ratiganin ja tämän kätyreiden esittämä The World's Greatest Criminal Mind, jossa ylistetään Ratigania ja tämän mahtavia suunnitelmia. Laulu on kohtauksena mukavan menevä ja se sisältää myöskin hauskoja osuuksia. Toinen laulu on jokseenkin keskustelua herättänyt Let Me Be Good To You, jonka Miss Kitty-hiiri esittää kapakassa (melko juopuneelle) yleisölle. Laulu itsessään ei jää päähän, mutta kohtaus sen sijaan kieltämättä sai miettimään, kuinka lastenelokuvat ovat ajan saatossa muuttuneet. Ainakin englanninkielisillä sanoituksilla varttuneempi katsoja voi helposti tulkita laulun melko paljastelevaksi, mutta en usko tämän haittaavan millään tavalla nuorempia katsojia. Tämän kohtauksen lisäksi elokuvan iän huomaa esimerkiksi päihteiden, erityisesti alkoholin käytöstä, josta nykyään ollaan lasten elokuvien suhteen erittäin tarkkoja.



Juoneltaan elokuva on hyvin perinteinen etsintäseikkailu. Siinä on jännitystä, johtolankojen seuraamista, pähkäilyä ja toimintaa. Kaiken kaikkiaan se kuitenkin pitää mukavasti otteessaan koko ajan. Lisämaustetta juoneen tuovat hahmot, joiden ystävystymisen kehittymistä on mielenkiintoista seurata. Lapset saavat viihdettä eniten jännityksestä ja seikkailusta, ja aikuiset taas voivat innostua perinteisten Disneyn Easter Eggien lisäksi bongaamaan lukuisia Sherlock-vittauksia.

Mestarietsivä Basil Hiiri osoittautui kaiken kaikkiaan erittäin toimivaksi etsintäseikkailuksi, jonka parissa vietti mielellään koti-iltansa. Perinteinen piirrosjälki on aina ilo silmälle, ja myös mukavan erilaiset hahmot pitävät mielenkiinnon yllä tehokkaasti. Loppujen lopuksi on kuitenkin myönnettävä, että elokuva jää muiden Disney-piirrettyjen joukossa hyvin keskinkertaiseksi. Se ei ole missään nimessä huono, mutta siinä ei myöskään ole riittävästi tekijöitä, jotka erottaisivat sen edukseen muista klassikoista. Mestarietsivä Basil Hiiri on kuitenkin hyvä elokuvavaihtoehto näille ajoille, kun ei jaksa katsoa mitään raskasta, vaan tavoitteena on yksinkertaisesti heittää aivot narikkaan ja rentoutua kevytmielisen seikkailun parissa.

"There's always a change, Doctor, as long as we can think

- Basil tohtori Dawsonille 

3/5










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!