perjantai 2. elokuuta 2019

arvostelussa: Lego Elokuva (2014)




Legot ovat pysyneet pinnalla lelujen markkinoilla jo vuosia. Erilaisia settejä ja hahmoja tulee myyntiin jatkuvasti, Lego-aiheisia pelejä ja sarjoja on huima määrä, ja sattuupa Tanskasta myös löytymään Legoille kokonaan omistettu Legoland laitteineen ja rakennelmineen. Helmikuussa 2014 Legot rantautuivat vuorostaan elokuvateatterien valkokankaille, kun ensi-iltansa sai Suomessa 14.2. (ja Yhdysvalloissa 7.2.) Lego Elokuva (eng. The Lego Movie).

Minulle itselleni Legot eivät ole ehkä olleet lapsuudessa yhtä suuri juttu kuin joillekin muille, mutta kyllä niitä silti löytyi, ja olihan niistä kiva rakentaa kaikenlaista mitä mieleen tuli. Joskus vahtiessani pikkuveljeäni rakentelemme edelleen yhdessä palikoilla, ja joskus minusta alkaa tuntua, että minä olen meistä se innokkaampi osapuoli. Mahtavaa, miten niin yksinkertaisista palikoista voi saada niin paljon irti! Ei siis ole ihme, ettei Legojen nousukiidolle näy loppua, ja hyvä niin. Muistan nähneeni Lego Elokuvan trailerin elokuvateatterissa sen ensi-illan aikoihin, ja kiinnitin huomiota elokuvan hauskaan animaatiotyyliin. En kuitenkaan innostunut elokuvasta niin paljoa, että sitä olisi tullut katsottua.



Lähivuosina olen suunnitellut Lego-elokuviin tutustumista jo pidemmän aikaa innostuttuani animaatioelokuvista uudella tavalla. Mielenkiintoani lisäsi myös hyvä palaute, jota erityisesti juuri tämä ensimmäinen osa sai. Jotenkin tämä kuitenkin kuuluu niihin elokuviin, joita en vain yksinkertaisesti ole saanut aikaiseksi katsoa. Käydessämme tänä kesänä Legolandissa elokuvan hahmot olivat kuitenkin paljon esillä, ja paikka toi muutenkin mieleen lapsuuden Lego-hetket. Elokuva on siis ollut tänä kesänä erityisen paljon mielessä, ja saadessani kesäflunssan en voinut keksiä parempaa aivot narikkaan-katselmusta, kuin trailerin perusteella kepeältä seikkailulta vaikuttavan Lego Elokuvan.

***

Lego-maailmaa uhkaa tuho, mikäli maailman ilkeä Valtias Bisnes saa toteutettua suunnitelmansa. Maailman pelastaminen jääkin aivan tavallisen rakennusmies-Legohahmon, Emmetin, harteille, kun tämä löytää sattumalta Vapauden palan. Seikkailuun avukseen Emmet saa kuitenkin tehokkaan Tyylilyylin, paljon tietävän Vitruviuksen, Tyylilyylin vakavan poikaystävän Batmanin sekä joukon erilaisien asioiden rakentamiseen erikoistuneita mestarirakentajia.

***

Elokuvan päähenkilö on täysin tavallinen rakennusmies Emmet. Emmet ei kuitenkaan tavallisuudesta huolimatta millään tavalla tylsä hahmo. Häntä on hauska seurata alusta asti, ja hahmosta pitää välitömästi tämän sympaattisuuden, hyväntahtoisuuden ja hauskuuden vuoksi. Hahmo myös kokee selkeää kehitystä elokuvan aikana, jota on todella kiinnostavaa seurata. Emmetin ääninäyttelijäksi on valikoitunut itselleni Marvelin Guardians Of The Galaxy-elokuvista hyvin tuttu Chris Pratt, joka tuo hahmoon juuri oikeanlaista energiaa ja tunteita.



Emmet tutustuu Vapauden palikan löydettyään nopeasti itsevarmaan ja toimeliaaseen Tyylilyyliin (Elizabeth Banks), joka olisi itse unelmoinut olevansa Emmetin sijaan maailman sankari. Tyylilyylistä ei naisenergiaa puutu, mutta hahmo vaikuttaa erityisesti aluksi ajoittain ylimieliseltä aliarvioidessaan tavallisen ja kömpelöhkön Emmetin suoriutumista tehtävästään. Myös Tyylilyyli kuitenkin muuttuu elokuvan aikana ymmärtäväisemmäksi ja empaattisemmaksi. Hahmosta ei kuitenkaan jää läheskään yhtä läheistä kuvaa kuin Emmetistä.

Vanha Vitruvius tietää Vapauden palikan merkityksestä paljon, ja toimii Emmetille eräänlaisena oppaana kertoessaan tämän tulevasta tehtävästä. Vitruvius on lämminhenkinen ja viisas hahmo, mutta hänestä saadaan aikaan myös huumorikohtauksia. Vitruviuksen ääninäyttelijänä toimii legendaarinen Morgan Freeman, jonka ääni sopii hahmolle kuin valettu.

Lego Elokuvassa on paljon tuttuja kasvoja esimerkiksi erilaisista elokuvista, Lego-versioina tietenkin. Näistä hahmoista eniten ruutuaikaa saa DC Comicsin Batman (Will Arnett). Batman on itsevarma, tai oikeastaan ylimielinenkin hahmo, joka haluaisi mieluiten tehdä kaiken yksin omalla tavallaan. Lisäksi hänellä on monia tuttuja piirteitä, kuten vakavuus. Batman on hyvin hauska lisä tarinaan, ja hahmo kuuluukin ehkä suosikkihahmoihini elokuvassa. Hahmoa vähääkään tuntevat katsojat saavat Batmanin kohtauksista hauskoja hetkiä, ja häntä näytetään sopivasti, ettei hahmo varasta elokuvaa liikaa muilta hahmoilta. Batmanin lisäksi DC:n hahmoista tavataan elokuvassa pikaisesti Wonder Woman (Cobie Smulders), Superman (Channing Tatum) ja Green Latern (Jonah Hill). Lisäksi muista elokuvista nähdään esimerkiksi Star Warsin Chewbacca, Han Solo ja Lando Calrissian.  Erilaiset viittaukset ovat erityisen hauska lisä Lego Elokuvaan, ja vanhemmatkin katsojat nauttivat varmasti niiden bongaamisesta.



Emmet saa avukseen Valtias Bisneksen suunnitelmia estämään joukon taitavia mestarirakentajia, mutta osa heistä häipyy ja luovuttaa välittömästi tajutessaan, että operaatiota johtamaan lähtee aivan tavallinen ja kokematon Emmet. Emmetin avuksi jäävät kuitenkin robottiasussa kulkeva merirosvo Teräsparta (Nick Offerman), ylipirteä Puolikisu (Alison Brie) sekä avaruusaluksista innostunut astronautti Ben (Charlie Day).
Elokuvan pääpahis on Valtias Bisnes (Will Ferrell). Hän haluaa pitää Legomaailmassa kaiken täysin järjestyksessä, ja on luonut suunnitelman saadakseen tahtonsa kokonaan läpi. Valtias Bisnes on melko perinteinen pahishahmo, mutta toimii erinomaisesti juuri tällaisessa elokuvassa. Tuntuu myös ihanalta nähdä pitkästä aikaa animaatioelokuvassa kunnon pahis, kun antisankarimaiset "yllätyspahikset" ovat olleet lähiaikoina animaatiomaailmoissa nouseva trendi. Valtias Bisneksen pääkätyrinä toimii Paha kyttä (Liam Neeson), joka tottelee pomonsa käskyjä suurelta osin pakon sanelemana.



Lego Elokuva voi vaikuttaa ideana pidennetyltä Lego-mainokselta. Elokuvasta löytyy muutama kohtaus, jotka voisivat olla suoraan mainoksesta, mutta kokonaisuudessaan se onnistuu kuitenkin pysymään toimivana animaatioseikkailuna. Erityisesti animaatio on mielenkiintoisesti toteutettu, ja se tuo täydellisesti mieleen sen, kuinka kyseessä olisi eloon herätetty Lego-leikki. Kaikki maailmassa on tehty Legoista, ja palikoita on osattu soveltaa hienosti erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Lego-elokuvassa on myös sekoitettu erilaisten teemojen hahmoja, mikä on todella toimiva ratkaisu. Näin elokuvasta tulee mielikuvituksellisempi, sillä leikeissäkin parasta on juurikin leikkiä epäjärjestyksessä kaikilla hahmoilla mitä itseltä sattuu löytymään. Erilaiset hahmot aivan eri maailmoista tapaavat tässä elokuvassa useaan otteeseen, ja epäjärjestys on yksi elokuvan parhaita puolia. Myös viittaukset eri julkisuuden henkilöihin ja fiktiivisiin hahmoihin ovat elokuvan suuri plussa, sillä ne tarjoavat aikuiskatsojillekin hauskoja hetkiä. Elokuvan muu huumori on kevyttä, vauhdikasta ja hauskaa. Juonellisesti Lego Elokuva on hyvin perinteinen animaatioseikkailu. Sitä kuitenkin täydentävät hyvin kirjoitetut hahmot ja erityisesti Emmetin kehitystarina.

pähkinänkuoressa:

Lego Elokuva on hyvän mielen elokuva, joka on mainio ratkaisu koko perheen elokuvailtaan tai sitten omalle ajalle, kun kaipaa jotakin kevyttä katseltavaa. Täyttä kohellusta luvassa ei kuitenkaan ole, vaan siinä on myös omat tunteellisemmat hetkensä. Animaatioiden ystäville elokuva on kannattavaa katsottavaa, sillä Legoja on osattu käyttää hyvin taitavasti esimerkiksi taustoissa ja rakennuksissa. Monet sivuhahmot jäävät hieman taka-alalle, mutta Emmet on päähenkilönä onnistunut ja kehittyy tarinan aikana. Elokuvafanit löytävät Lego Elokuvasta huiman määrän viittauksia muihin elokuviin, ja lapset taas viihtyvät varmasti mukana huumorintäytteisessä seikkailussa. Kokonaisuudessaan Lego Elokuva on hyvin toimiva animaatio, jonka katsoo mielellään alusta loppuun. Minulle se ei kuitenkaan jäänyt lopulta mieleen kovinkaan erityisellä tavalla, mutta Legojen suurkuluttajille se uppoaa varmasti paremmin.

3.5/5






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!