sunnuntai 16. joulukuuta 2018

2018 arvostelemani elokuvat huonoimmasta parhaimpaan


Vuosi lähenene pikkuhiljaa loppuaan ja on aika vertailla blogissa tänä vuonna arvostelemiani elokuvia. Pikaisten laskujeni mukaan olen tehnyt tänä vuonna 17 elokuva-arvostelua.  Olen laittanut elokuvat paremmuusjärjestykseen antamieni pisteiden perusteella "huonoimmasta" parhaimpaan ja sen jälkeen listannut esimerkiksi 3/5 saaneet elokuvat paremmuusjärjestykseen tämän hetken mielipiteeni perusteella. Joidenkin elokuvien kohdalla mielipiteeni on tietysti voinut ajan kuluessa muuttua, mutta sehän nähdään viimeistään nyt.

17. Thor

Listan hännässä on 2,5/5 pistettä saanut Thor. En ole edes varma, mistä tuo puolikas piste tulee. Antaisin nykyään elokuvalle 2/5. Elokuvan juoni on hyvin yllätyksetön ja pitkäveteinen ja lähes kaikki hahmot ovat tylsiä. On kuitenkin hauska huomata, kuinka Thor on muuttunut hahmona! Ukkosenjumalan kaksi ensimmästä elokuvaa ovat melkoisia farsseja, mutta esimerkiksi Infinity warin Thoria voidaan jo sanoa yhdeksi voimakkaimmista Avengers-ryhmän sankareista. Myös erikoistehosteiden kehityksen huomaa helposti, kun vertaa Thoria Marvein uudempaan tuotantoon.




16. Nowhere boy

John Lennonin nuoruusvuosista kertova Nowhere boy jää listan toiseksi huonoimmaksi. Annoin elokuvalle 3/5, eli se ei ole suoranaisesti huono elokuva. Se on vain nopeasti unohdettava yhden kerran katselukokemus. Elokuvan suurin ongelma on se, että se ei tuo mitään uutta, vaan jää nopeasti kaikkien muiden elokuvien jalkoihin. Se oli ihan mukavaa katseltavaa kerran, mutta toista kertaa sitä ei meinaa jaksaa katsoa.



15. Labyrintti

Labyrintin idea on mielenkiintoinen, mutta toteutukseen jää toivomisen varaa. Yhteenkään hahmoon ei tutustuta sen syvemmin. Labyrintin selvittäminen on kuitenkin kiinnostavaa ja kyllähän tästä seikkalua riittää ainakin yhdeksi katselukerraksi. Labyrintti on lopulta melko perinteinen teinidystopia-elokuva muiden joukossa, joka sortuu niille ominaisiin ongelmiin.




14. La La Land

La La Land on saanut monilta kriitikoilta hyvää palautetta, mutta itse en lämmennyt elokuvalle yhtä paljon. Elokuvassa on mukavia koreografioita ja musiikit ovat hyvin toteutettuja, mutta omaan makuuni liian hidastempoisia. Myös elokuvan juoni kulkee liian hitaasti eikä tuo yllätyksiä. Ehkä odotin elokuvalta liian paljon, mutta en pitänyt La La Landista loppujen erityisen paljon.




13. The Greatest Showman

The Greatest Showman edustaa sitä musikaalityyliä, josta minä pidän. Musiikkiosuudet ovat mahtipontisia, niitä on paljon ja ne vievät juonta eteenpäin. Parasta elokuvassa onkin ehdottomasti musiikki. Juoneltaan The Greatest Showman jää kuitenkin hyvin vaisuksi ja yllätyksettömäksi. Tätä elokuvaa katsellessa kaikki muu unohtuu, kun antaa musiikin kuljettaa ja viedä ajatukset kasvavaan sirkukseen.


www.moviescreenshots.blogspot.com


12. Aarreplaneetta 

On harmi, että Aarreplaneetta jää listan huonommalle puolelle. Elokuva on ehdottomasti Disneyn aliarvostetuimpia klassikoita. Siinä on monia hyviä hahmoja ja se käsittelee tärkeitä teemoja. Myös itse seikkailuosuus on jännittävää seurattavaa. John Silver on hyvin mielenkiintoinen antisankari ja Jimin ja Silverin suhde rakentuu kauniisti läpi elokuvan. Aarreplaneetasta jäi kuitenkin hieman sekava ja kaukainen olo, kun merirosvoteemaa ja avaruutta oli lähdetty yhdistelemään ja elokuvan olioistakin oli vaikea sanoa, olivatko ne eläimiä, ihmisiä vai jotakin muuta. Tätä elokuvaa jaksan kuitenkin katsoa useampaan otteeseen, eikä pidä listan perusteella olettaa kyseessä olevan huono elokuva. Aarreplaneetta ei myöskään todellakaan ole Disneyn huonoin klassikko, vaikka niin saattaisi tämän listan perusteella luulla. En vain ole tehnyt (vielä) arvosteluja heikommista pätkistä, joista voisin tähän nimetä vaikkapa Pikku Kanasen tai Lehmäjengin.





11. Viidakkokirja (2016)

Viidakkokirja on ehdottomasti Disneyn uudelleenfilmatisoinneista onnistunein. Arvostelua tehdessäni en pitänyt elokuvasta yhtä paljon kuin  nykyään ja se jätti vielä hieman kylmäksi. Visuaalisesti elokuva on hyvin kaunis ja eläinhahmot ovat tarpeeksi aidonnäköisiä, mutta niistä löytyy silti ripaus mielikuvitusta. Perusjuoni ja monet hahmot ovat tuttuja piirretystä versiosta, mutta esimerkiksi Mowglin susiperheeseen päästään tässä versiossa tutustumaan hieman syvemmin. Vuoden 1967 Viidakkokirja ei koskaan ole kuulunut omiin suosikki Disney-klassikoihini ja pidän uudesta versiosta melkein enemmän kuin vanhasta! Jos arvostelisin elokuvan uudestaan, se saattaisi nousta muutaman pykälän ylemmäs listallani.




10. Lilo & Stitch

Lilo & Stitch pääsee 3/5 saaneista elokuvista ylimmäksi. Elokuva on kokonaisuudessaan hyvin onnistunut Disney-klassikko, joka erottuu muista mm. riiviömäisellä, mutta älyttömän suloisella Stitch-hahmollaan. Lilo & Stitch tasapainoilee mukavasti tärkeän perhesanoman ja huumorin ja seikkailun välillä, vaikka itse en avaruusrymistelystä niin välittänytkään. Hahmoille on myös rakennettu mukavasti luonnetta ja heidän välisiin suhteisiinsa on panostettu. 



9. Titanic

Minua ärsyttää, että Titanic on listalla näin ylhäällä. Ehkäpä olin niin ihastunut Jackiin, että annoin elokuvalle arvosanaksi 4/5. Mielestäni Titanic ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole niin ihmeellinen elokuva. Onhan se klassikko, ja erityisesti katastrofikohtaukset ja laiva ovat hyvin näyttäviä edelleen ajan kulusta huolimatta, mutta juoneltaan elokuva on melko perinteinen rakkaustarina. Turhinta elokuvassa ovat kuitenkin alussa ja lopussa olevat pätkät, joissa tutkijat tutkivat aluksen hylkyä ja löytävät Rosesta tehdyn maalauksen. Tämän sivujuonen olisi voinut jättää minun puolestani kokonaan pois. Kiinnostavaa kuitenkin huomata, kuinka paljon mielipiteet näitä elokuvia kohtaan ehtivät muuttua suhteellisen lyhyessä ajassa, ja onhan Titanicin pääkaksikon näytteleminen kuitenkin hyvin taitavaa.



8. Ihmeperhe 2

Ihmeperhe 2 on todella onnistunut jatko-osa, jossa on sekä rauhallisempi perheteema, että vauhdikkaampi supersankarimeininki. Parasta elokuvassa on seurata Ilun selviytymistä koti-isän roolista ja tietysti perheen nuorimmaisen Jaskan uusien kykyjen selviämistä ja kaikkea sitä kohellusta, mitä kyvyistä seuraa. Kävin katsomassa Ihmeperhe 2:n elokuvateatterissa ja olin elokuvan jälkeen positiivisesti yllättynyt. Luultavasti tulenkin elokuvan vielä joskus katsomaan uudelleen.



7. Naapurini Totoro

Naapurini Totoro on ihana ja hyvin mielenkiintoinen elokuva, johon on monia näkökulmia. Miyazaki on päästänyt elokuvaa tehdessään mielikuvituksensa vauhtiin ja lopputulos on taidokasta katsottavaa. Elokuvan hahmot ovat kiinnostavia ja kaikki hyvin pidettäviä. Totorossa parasta ovat mahtavat eläinhahmot! Kokonaisuudessaan Totoro on hyvänmielen elokuva, vaikka välillä on hieman synkempiäkin hetkiä.



6. Avengers: Infinity war

Viimeisin Avengers-elokuva on hyvin massiivinen tuotos ja se on kuin MCU:n (Marvel Cinematic Universe) ilotulitusta. Elokuva onnistuu yllättävän hyvin pitämään itsensä kasassa ja antamaan tasaisesti ruutuaikaa kaikille hahmoille. On aina yhtä kiinnostavaa seurata suuren supersankariryhmän taistelua yhteistä vihollista vastaan. Oli miten oli, en malta odottaa jatko-osan ilmestymistä. Avengers: Endgamen trailerihan julkaistiin noin viikko sitten ja pakko sanoa, että olen melko täpinöissäni...



5. Zootropolis

Zootropolikseen minulla on eityinen tunneside. Minulla oli kausi, jolloin olin todella ahdistunut ja kokenut suuria vastoinkäymisiä ja jostain syystä tämä oli minulle tuolloin se "aivot narikkaan"-leffa, jonka parissa rentouduin usein halutessani hetkeksi unohtaa kaikki omat ongelmani. Nykyäänkin minulle tulee elokuvan katsomisesta aina parempi olo. Pidän erityisesti elokuvan hahmoista ja kaupungin pienistä yksityiskohdista.  Myös juoni jaksaa viihdyttää useammallakin katselukerralla. 



4. Toy Story

Toy Story kuuluu vahvasti lapsuuteeni. Elokuvan hahmot ovat kaikki omalla tavallaan hauskoja tai kiinnostavia ja erityisesti elokuvan huumori saa minut aina hymyilemään. Toy Story on minulle
hyväntuulinen nostalgiamatka, eikä ainakaan nuorempana jännitystäkään puuttunut. Vaikka muistan monien hahmojen vuorosanat melkein ulkoa, en koskaan kyllästy tähän elokuvaan. Animaatiojälki on aikaansa nähden yllättävän hyvää, mutta kyllähän kehitys on valtava, kun elokuvaa vertaa Disneyn ja Pixarin nykyiseen tuotantoon.



3. Frozen

Frozenista on muodostunut pysyvä osa minun joulukuutani. Pidän eniten elokuvan sisarrakkaus-aiheesta ja siskosten suhteen kuvaamisesta. Frozenin myös tunnistaa hyvin nopeasti Disney-elokuvaksi mm. animaatiotyylin ja laulujen perusteella, joka ei tällaiselle Disney-fanille ole lainkaan huono asia. Pidän elokuvan hahmoista ja suuri plussa tulee laulujen runsaasta määrästä, jotka ovat lähes kaikki hyvin onnistuneita erityisesti alkuperäisessä englanninkielisessä versiossa.



2. Coco

Coco on ehdottomasti yksi tämän vuoden lempielokuviani. Kävin katsomassa sen elokuvateatterissa ilman sen kummempia odotuksia, mutta elokuvan jätti lähtemättömän vaikutuksen kauniilla tarinallaan. Ensimmäisen katselukerran jälkeen pidin elokuvaa kyllä hyvänä, mutta jäin vielä kaipaamaan jotakin. Olen kuitenkin katsonut sen useampaan otteeseen uudelleen ja pidän siitä joka katselukerralla enemmän. Kuolleiden kaupunki on kuvattu todella kauniisti ja myös Meksikon kulttuuri esiintyy elokuvassa ihanasta näkökulmasta. Nykyään tykkään myös Cocon lauluista enemmän kuin ensimmäisellä katselukerralla. Arvostelussa annoin elokuvalle 4,5/5 tähteä, mutta nykyään voisin ehkäpä antaa elokuvalle jopa 5 tähteä. Haluaisin edelleen kovasti katsoa elokuvan espanjaksi, mutta en ole löytänyt espanjan kielistä versiota mistään...



1. WALL-E

Wall-e on ainoa elokuva, joka sai alkuperäisessä arvostelussaan täydet 5/5 tähteä. En yksinkertaisesti löydä elokuvasta mitään moitittavaa ja se on monella tavalla erilainen ja erottuva animaatio. Ensinnäkin animaatiojälki on monissa kohtauksissa hyvin aidonnäköistä ja Wall-e ja Eva ovat molemmat todella suloisia. Välillä Wall-e tuntuu melkein mykkäelokuvalta, sillä robotit eivät puhu joitakin yksittäisiä sanoja enempää, mikä antaakin ilmeille ja elekielelle hyvin suuren merkityksen. Myös varoittava sanoma ympäristön tuhoutumisesta on tärkeä ja se tulee elokuvassa mainiosti ilmi.




Tämän vuoden puolella ei taidakaan enää elokuva-arvosteluita tulla, mutta jotakin muita tekstejä tulee kyllä, jos vain aika sallii. Oikein hyvää joulun odotusta kaikille, enää vähän päälle viikko jouluun!


2 kommenttia:

  1. Kiva kokoelmateksti vuoden elokuva-arvosteluistasi. Suurimmasta osasta muistankin lukeneeni arvostelut. :) Ihanaa joulun odotusta ja ihanaa joulua, jos en maanantaita ennen sitä kerkeä enää toivotella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun olet jaksanut seurailla tekstejäni :). Oikein hyvää joulua myös sinne!

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!