maanantai 20. elokuuta 2018

Zootropolis - elokuva-arvostelu




Kuvahaun tulos haulle zootropolis juliste

***

 Judy-pupu on valmistuu vanhempiensa epäilyistä huolimatta poliisiksi ja pääsee työskentelemään suurkaupunkiin nimeltä Zootropolis, jossa kaikki elämet elävät ja asioivat sovussa lajista riippumatta.
Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan sitä mitä Judy olettaa ja hänet laitetaan parkkipirkoksi, vaikka hän oli ryhmänsä paras. Sisukas pupu kuitenkin järjestää itsensä pian isomman operaation äärelle ja tapausta selvittämään hän järjestää parikseen Nick-nimisen juonikkaan ketun.

***

Zootropolis saapui elokuvateattereihin vuonna 2016 ja sai erityisesti kriitikoilta erittäin positiivisen vastaanoton. Minulle Zootropolis oli todellinen positiivinen yllätys kun katsoin sen ensimmäistä kertaa ja se kuuluu edelleen lempielokuviini. En odottanut elokuvalta mitään erityistä ja katsoin sen vain "kun ei ollut muutakaan katsottavaa", mutta sen jälkeen olenkin katsonut elokuvan jo ehkäpä 10 kertaa.

Zootropolis-elokuvan päähenkilönä nähdään sisukas ja rohkea pupu nimeltä Judy. Judy on lapsuudestaan asti määrätietoinen ja aikoo saavuttaa unelmansa ja tulla poliisiksi, vaikka hänen vanhempansa eivät oikeastaan usko tyttärensä unelmaan, sillä pupupoliiseja ei Zootropoliksessa ole. Poliisit ovat kaupungissa useimmiten suuria ja voimakkaita eläimiä ja puput työskentelevät lähinnä maatiloilla kasvattamassa porkkanoita. Judy jaksaa kuitenkin työskennellä unelmansa eteen ja pärjää poliisikoulussa loistavasti älykkyytensä ja nokkeluutensa avulla.
Judy joutuu kaupungin tiimellyksessä nopeasti huijatuksi Nick-nimisen ketun toimesta. Myöhemmin Judy kuitenkin huijaa Nickin avukseen selvittämään kadonneen saukon katoamista. Nick on
ehdottomasti suosikkihahmoni koko elokuvasta, sillä hänestä oppii jatkuvasti uutta ja hahmo kehittyy paljon elokuvan aikana. Myös pääkaksikon välinen suhde kehittyy ja muuttuu elokuvan aikana ja se on mielestäni kauniisti rakennettu. 
Muita elokuvassa paljon nähtäviä hahmoja ovat mm. välillä ennakkoluuloinen mutta kuitenkin hyvä poliisipäällikkö Bogo (puhveli), poliisiaseman vastaanotossa työskentelevä, donitseja ahmiva ja lähinnä lapsikatsojia viihdyttävä gepardi Clawhauser ja kaupungin lammasapulaispormestari Bellwether. 

Elokuvan juoni on moniuloitteinen ja mielestäni itse poliisitutkinta jää hahmojen kehitykselle kakkoseksi. Todella moni hahmo muuttuu elokuvan aikana ja yksi lempiasioitani elokuvassa onkin Nickin ja Judyn välille kehittyvä ystävyys. Zootropolis kertoo selkeä sanomaa syrjinnästä ja ennakkoluuloista, mutta ei silti lähde tuputtamaan sitä väkisin. Sekä saaliseläimiin että petoeläimiin kohdistuu erilaisia ennakkoluuloja ja Nick ja Judy saavat molemmat kokea syrjntää eri asioista elokuvan aikana. 
Myös elokuvan seikkailupuoli on mielestäni mielenkiintoinen ja etenee sopivalla vauhdilla. Uusia juonenkäänteitä tulee jatkuvasti ja elokuva yllätti ainakin itseni moneen kertaan. Vaikka juoni ja juonenkäänteet ovatkin jo täysin tuttuja, jaksan katsoa elokuvan uudelleen ja uudelleen lähinnä hahmojen takia. Niistä löytyy aina jotain uutta jokaisella katselukerralla ja yksityiskohtia tulee enemmän esiin. Poliisioperaatio ja hahmokehitys tukevat toisiaan ja kulkevat erittäin onnistuneesti tasapainossa elokuvan alusta loppuun.


Myös huumoripuolessa on onnistuttu. Zootropolikseen on sisällytetty paljon hauskoja viittauksia mm. muista Disney-klassikoista, brändeistä sekä kuuluisista elokuvista. Myös ovelan ketun ja määrätietoisen pupun sanailua on joskus hauska seurata.

Vaikka Zootropolis kuuluukin ehdottomasti suosikkielokuuvini, on elokuvassa myös joitakin miinuksia. Zootropolis ei ole musikaali ja elokuvan aikana kuullaan vain yksi laulu. Itse en kuitenkaan myöskään kaivannut elokuvaan sen enempää lauluja, sillä ne eivät olisi sopineet poliisioperaatioon. Try everything kuullaan ensimmäisen kerran, kun Judy matkustaa junalla kohti Zootropolista ja pistää laulun soimaan puhelimestaan. Laulajana kuullaan Shakira ja hänelle on luotu ikään kuin oma hahmo elokuvaan. Gazelle on Zootropoliksessa asuva kaikkien tuntema laulaja ja erityisesti Clawhauser on artistin suuri fani. Hahmo jää kuitenkin todella turhaksi eikä vaikuta  millään tavalla juonen kulkuun, joten minun puolestani hahmon olisi voinut jättää elokuvasta vaikkapa kokonaan pois. 
Toinen pieni miinus tulee omalta osaltani elokuvan loppuratkaisusta, joka oli mielestäni vähän kökkö ja liian oikaisemalla tehty. Siitä en kuitenkaan viitsi enempää sanoa, etten paljasta liikaa.



Zootropolis on visuaalisesti mukavaa katseltavaa. Kaupunkiin on panostettu ja erikokoiset eläimet on otettu hauskasti huomioon. Esimerkiksi hamsterien kylä on hauska yksityiskohta elokuvassa. Suurkaupungin tunnelma välittyy heti katsojalle ja mieleen tulee nopeasti moderni  New York.




Minulle on syntynyt jo jonkinlainen suhde Zootropolista kohtaan, sillä katson sen oikeastaan aina kun minulla on todella huono ja ahdistunut olo. Elokuva on ollut mukana auttamassa elämäni vaikeimpina aikoina, joten se on minulle aivan erityinen Disney-klassikko, vaikka edustaakin uudempaa Disneyn tuotantoa. Suosittelen ehdottomasti erityisesti kaikkia animaatioelokuvien ystäviä katsomaan Zootropoliksen, sillä minut se ainakin yllätti todella positiivisesti kun sen muutama vuosi sitten katsoin ensimmäisen kerran!

4.5/5


Lopuksi haluan vielä antaa kaikille tsempit arkeen ja koululaisille uuteen lukuvuoteen! Muistakaa aina välillä myös levähtää ja antaa aikaa itsellenne - vaikka sitten elokuvien parissa :).











2 kommenttia:

  1. Zootropolis on kyllä hieno elokuva! Ja hienon arvostelun olet elokuvasta kirjoitellut! Elokuva on todellakin visuaalisesti ja teemallisesti loistava elokuva. Itse olisin tavallaan kaivannut enemmän lauluja elokuvaan, vaikka eipä ne kyllä olisi poliisityyliin ollenkaan sopineet. Mutta olisihan Judy voinut kuunnella jotain toista Gazellen kappaletta junassa ja lopun konsertissa. Gazelle jää minustakin vähän irtonaiseksi hahmoksi ja "yhden hitin ihmeeksi".

    Oi ja kiitos tsempeistä! :) Tsemppiä myös sinulle alkavaan arkeen/kouluun! Elokuvien ja sarjojen parissa pidetyt levähdystauot ovat kyllä parhaita! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä huomaa että arki on alkanut, ei ole ihan samalla tavalla aikaa vain istuskella elokuvien ääressä. Onneksi on viikonloput!

      Poista

Parannettavaa, kehuttavaa, kysyttävää? Asialliset kommentit parantavat aina päivää!